/ Прочитано:

2.692

Адвокатската комора: Не е време за лажна загриженост

„Ве известуваме дека во изминатите денови, Адвокатската комора на РСМ почитувајќи ги препораките донесени од Владата и надлежните институции, препорача на своите членови доследно почитување на мерките за справување со Covid-19 (корона вирус).

Членовите на Управниот одбор на АКРСМ навремено, од почетокот на кризата се во постојана комуникација, и со своите барања и дејствувања прават напори да придонесат кон заштита на адвокатурата како дејност, како и заштита на граѓаните, стопанството и на целиот правен систем.

По однос на економските мерки кои ги носи Владата на РСМ, Комората одржа повеќе консултации со даночни и консалтинг експерти и компании, како и со надлежни институции во однос на поднесување на барање со разумни, стручни и одржливи мерки со цел олеснување на работата на адвокатите во критичниот период.

Исто така, Ве известуваме дека во изминатиот период до Комората се доставени само два дописи со конкретни предлози за економски мерки кои би биле доставени до Владата, и тоа од Адвокатско друштво Поповски и партнери, и Адвокат Иван Брешковски. Покрај овие предлози,  добиен е и меил од Адвокатско друштво Трпеноски, назначен како Иницијатива, кој освен голи фрази и пароли, нема никакви конкретни предлози за надминување, односно ублажување на економските последици од кризата.

Согласно горенаведеното, потенцираме дека не е време за лажна загриженост,  популизам и саморекламирање, со оглед дека ја вршиме дејноста во кризно време не знаејќи до кога кризата ќе трае.

Претстојат тешки моменти и како никогаш досега потребни се солидарност и единство. Адвокатурата како јавна служба е таа која мора да стори сè со цел да им помогне на сите граѓани, институции и државата во целост.

Дополнително, Ве информираме дека за тековните активности на Комората сте редовно исвестувани и во иднина ќе бидете известувани преку веб страната на Комората или поединечно.  Секој адвокат кој сака да даде свој придонес, може истото да го стори преку доставување на свои конкретни предлози на меилот на Комората lawyermk@mba.org.mk “, се наведува во соопштението на Адвокатската комора.

Нови дополнителни мерки за заштита од коронавирусот

Бескаматни кредити, субвенционирани придонеси, намалена каматна стапка за кредити

Филипче: Што значи вонредна состојба?

При постоење на вонредна состојба Владата донесува уредби со законска сила

УЈП нема да доставува решенија за присилна наплата

Разлики во прогласување вонредна и кризна состојба

Уставните одредби за вонредната состојба

Кривичниот суд: Ќе се продолжи со судење само на итните и неодложни предмети

Владата: Вонредна состојба веднаш

Кривичниот суд: Вршиме темелна дезинфекција на судниците и на просториите

Управниот суд: Се одложуваат сите судења, освен итните

МВР: Изменето работно време на отсеците за управни работи

Да се продолжат роковите за отплата на кредитите и да има финансиска поддршка за компаниите, препорачуваат од „Фајнанс тинк“

Советот на Народната банка донесе неколку одлуки за поддршка на економијата  

УЈП: Се продолжува рокот за поднесување обрасци за даночниот биланс

Донесена пресуда за непридржување до здравствените прописи за заштита од коронавирусот

Граѓанскиот суд: Известување за одложување на рочишта

Предлог за издавање казнен налог против лице кое не се придржувало до здравствените прописи

Филипче: Апелирам до граѓаните да ги почитуваат препораките, eпидемијата е во силен ек

Народната банка: Заради заштита на здравјето да се намали употребата на денарската и девизната готовина

Судскиот совет донесе одлука за постапување на судовите во услови на зголемена опасност од коронавирусот

Советот за безбедност: Поставеноста на државата во овој момент е соодветна

Замрзнати цените на основните продукти

Препораки до Судскиот совет за судењата и препораки до коморите на адвокатите, нотарите и извршителите

Нови заострени мерки за заштита од коронавирусот

Задолжителни упатства на Јавното обвинителство во врска со коронавирусот

Министерството за здравство: Првата пациентка со коронавирус денеска заминува на домашно лекување

Одложување на мартовската уписна сесија

Адвокатската комора: Соопштение за работно време со странки

 Адвокатската комора со барање за воведување мерки за заштита од коронавирусот во правосудниот систем

Владата со нови препораки до работодавачите и до Јавното обвинителтсво

Воведена кризна состојба во Дебар и во Центар Жупа

Објавени сите забрани за ширењето на коронавирусот

Кривичниот суд во врска со коронавирусот: Пред сè адвокатите, кои се најчести „посетители“ на судот, совесно да се однесуваат

Најнова листа на земји со среден и висок ризик

Судскиот совет: Граѓаните да се јавуваат во судските постапки само ако е тоа неопходно

Министерството за здравство со нови совети за заштита од коронавирусот

Катастарот со променето работно време

Министерството за правда препорачува продолжување на судските постапки со зголемено ниво на претпазливост

МИОА апелира да се користи можноста за добивање услуги по електронски пат

Нови мерки за заштита од коронавирусот

Арсовска: Потребна е навремена помош за справување со ефектите од Ковид-19 врз економијата

„Фајнанс тинк“ за заканите од коронавирусот за економијата

Филипче: Препораките за заштита од коронавирусот важат и за приватните компании

МТСП: Отсуството од работа ќе се докажува со потврда од градинка или училиште

НБ: Коронавирусот се одразува врз глобалната економија, но сѐ уште се неизвесни економските ефекти

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Кривичните дела и казните за непочитување на препораките на Владата за коронавирусот

Интегрален текст на заклучоците на Владата за заштита од коронавирусот

Министерството за здравство со информации за заштита од коронавирусот

Градинките, училиштата и факултетите да бидат затворени следните 14 дена препорача Комисијата за заразни болести

Лекарската комора апелира лекарите и здравствените работници да се придржуваат до препораките за коронавирусот

ФИЛИПЧЕ: Граѓаните да ги почитуваат препораките за заштита од овој вирус

Формирана кризна група за сите информации и активности во врска со коронавирусот

Препораки од Министерството за здравство за заштита од коронавирусот

Владата донесе препораки за заштита од коронавирусот

Формирана кризна група за сите информации и активности во врска со коронавирусот

М.В