/Прочитано:

140

Ангеловска: Технологиите се решение за борбата против корупцијата

Преку спроведување на конкретни мерки и политики за сузбивaње на сивата економија, ќе работиме на подобрување на наплатата на приходите, како и преку инкорпорирање на технологијата во процесите. Ова го истакна министерката за финансии, Нина Ангеловска, одговарајќи на прашање како до раст на буџетската приходна страна, на панел-дискусијата на конференцијата на Уникредит, која се одржува денеска во Виена, Австрија.

Ангеловска истакна дека забрзано се работи на акциски план за сузбивање на сивата економија и посочи дека со ефикасно адресирање на неформалната економија, наплатата на даноците може значително да се подобри – само кај ДДВ може да се очекува потенцијално зголемување на наплата за 1% до 2% од БДП.

„Еден начин да се подобри наплатата на приходи е адресирање на сивата економија со конкретни мерки и активности. Во моментот развиваме акциски план. Министерството за труд и социјална политика има Стратегија за сузбивање на сивата економија. Има одделни мерки и во Министерството за финансии, во УЈП и во Царинската управа. Сепак, ова е клучен приоритет и затоа создаваме посебен наменски акциски план во Министерството за финансии. Акцискиот план вклучува различни мерки, од инспекции и зајакнување на капацитетите на институциите до меки мерки, по примерот на МојДДВ и МoјДДВ #МојаНаграда, кои даваат одлични резултати. Покрај тоа, додаваме нов, посебен сегмент кој се бори со сивата економија во е-трговијата. Друг начин да се мобилизираат повеќе приходи е со примена на технологиите во процесите. Технологиите се решение за борба против корупцијата, за зголемување на ефикасноста на даночниот систем и за автоматизирање на процесите“,  рече Ангеловска.

На панелот, на кој учествуваа и министерот за финансии на Романија, Флорин Ситу, и Ден Букса, главен економист за Централна и Источна Европа на Уникредит, се зборуваше и за очекувањата за економски раст во земјите од регионот. Министерката за финансии истакна дека Република Северна Македонија ги натфрлила проекциите за раст на Меѓународниот монетарен фонд, и покрај тоа што Фондот во 2019 година два пати ја зголемувал проекцијата за раст за земјава. Таа посочи дека годинава се очекува раст на економијата од 3,8%.

Ангеловска рече дека е подобрена реализацијата на капиталните инвестиции, која во 2019 година изнесува 78% од проектираното, додека реализацијата на инвестиции на Јавното претпријатие за државни патишта изнесува 85%.

„Со Буџетот за 2020 година издвоивме 385 милиони евра за капитални инвестиции, што претставува 3,2% од БДП и 10% од јавните расходи. Ова е над европските таргети, односно јавните инвестиции во Европската Унија учествуваат со 2,7% од БДП и 6% од јавните расходи. Исто така, преку Јавното претпријатие за државни патишта се издвоени дополнителни 195 милиони евра за инвестиции во патната инфраструктура. Тоа се 580 милиони евра капитални инвестиции“, рече Ангеловска.

Спонзориран текст