/ Прочитано:

4.372

Апел и препораки на Адвокатската комора до адвокатите

„По повод настанатата сосотојба со корона вирусот во државата, најновите мерки на Владата од 14.03.2020 година, а во очекување на одговор на Барањето на АКРСМ до надлежните институции за воведување на мерки за претпазливост и заштита од коронавирусот во правосудниот систем, Адвокатската комора упатува апел до сите членови на комората, за следното:

  • Како би се избегнале патувања во судови од различни градови, ако е можно и во склад со законските прописи, адвокатите да им пружаат помош на своите колеги кои се од други градови, различни од градот каде е закажано судењето, односно да ги заменат на закажаните рочишта.

  • Истата препорака се однесува и за потребата за вршење на дејност во други државни и јавни институции, нотари, извршители и друго.

  • Во наредниот период разните писмени акти, кои се доставуваат до судовите и другите надлежни институции да се доставуваат доколку е тоа возможно по електронски пат.

  • Да укажат стручна помош на колега, доколку истиот е отсутен заради болест.

  • Заради своја лична заштита, како и заштита на колегите и странките, по можност контактите со истите да се обавуваат телефонски или по маил“, се наведува во соопштението на Комората.

Адвокатската комора со барање за воведување мерки за заштита од коронавирусот во правосудниот систем

Владата со нови препораки до работодавачите и до Јавното обвинителтсво

Воведена кризна состојба во Дебар и во Центар Жупа

Објавени сите забрани за ширењето на коронавирусот

Кривичниот суд во врска со коронавирусот: Пред сè адвокатите, кои се најчести „посетители“ на судот, совесно да се однесуваат

Најнова листа на земји со среден и висок ризик

Судскиот совет: Граѓаните да се јавуваат во судските постапки само ако е тоа неопходно

Министерството за здравство со нови совети за заштита од коронавирусот

Катастарот со променето работно време

Министерството за правда препорачува продолжување на судските постапки со зголемено ниво на претпазливост

МИОА апелира да се користи можноста за добивање услуги по електронски пат

Нови мерки за заштита од коронавирусот

Арсовска: Потребна е навремена помош за справување со ефектите од Ковид-19 врз економијата

„Фајнанс тинк“ за заканите од коронавирусот за економијата

Филипче: Препораките за заштита од коронавирусот важат и за приватните компании

МТСП: Отсуството од работа ќе се докажува со потврда од градинка или училиште

НБ: Коронавирусот се одразува врз глобалната економија, но сѐ уште се неизвесни економските ефекти

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Кривичните дела и казните за непочитување на препораките на Владата за коронавирусот

Интегрален текст на заклучоците на Владата за заштита од коронавирусот

Министерството за здравство со информации за заштита од коронавирусот

Градинките, училиштата и факултетите да бидат затворени следните 14 дена препорача Комисијата за заразни болести

Лекарската комора апелира лекарите и здравствените работници да се придржуваат до препораките за коронавирусот

ФИЛИПЧЕ: Граѓаните да ги почитуваат препораките за заштита од овој вирус

Формирана кризна група за сите информации и активности во врска со коронавирусот

Препораки од Министерството за здравство за заштита од коронавирусот

Владата донесе препораки за заштита од коронавирусот

Формирана кризна група за сите информации и активности во врска со коронавирусот

М.В