Блог

Александар Апостоловски
Одамна најбогатиот Србин се најде на раскрсница. Можеше да седне во авион и да одлета кон некоја далечна дестинација, каде повеќе никој не ќе можеше да го види и да...
Милчо Велјаноски
Шекспир  би се констернирал од  тоа колку неговата искажана театралната смисла на животот функционира во македонскиот законодавен дом.  Од античките трагичари преку зоон политиконот на Аристотел до рационалистичкиот дискурс на...
Георги Димитров
Уште не можам да се соберам што чув пред некој ден од прва рака (втората рака нели секогаш е подадена во пријателска прегратка кон странските инвеститори), демек, откако ние ги...
Милчо Велјаноски
Зарем е можно таква институција што толку се проучува и идеализира да работи по логика на симулација? Секако, тоа е и неговата функција, во суштина – симулација Mојот професор по...
Александар Апостоловски
Кој и да сплеткарел со Џаја, успеал во едно. Без него на чело, осуден да се влечка по судовите, протнат низ медиумската кал и осуден на срам, Ѕвезда се повеќе...
Александар Апостоловски
Проблемите меѓу Српската и Македонската православна црква, всушност, кај обичниот свет не постојат. Односите на двете цркви се проблем на црквените и на политичките елити во Белград и во Скопје,...
Милчо Велјаноски
Индивидуалната интимизација и злоупотреба на правото и човековите права во „културна“ смисла најдобро може да се согледаат од безмилосниот цинизам на некои писатели за кои осамнаа досиеја за денунцијација на...
Милчо Велјаноски
Покрај тоа што пронаоѓам многу интересни податоци за правната наука во записите на Кузман Шапкарев, уживам да читам лекции на недоучени правници и новинари во обид, а кои не го...
Александар Апостоловски
Ќе ги привлече ли Правниот факултет во Белград, под водството на новиот декан, професорот Симо Аврамовиќ, регионалните студенти или ќе постане локалпатриотски чивилук за ќерките на угледните правници и адвокати?...
Милчо Велјаноски
Можеби фразата „Секогаш постои начин“ звучи како инспиративен коељовски цитат или како древна фолклорна мудрост за оптимистички начин на живеење, но кога нештата индуктивно ќе се сведат на разни административни...