/ Прочитано:

1.021

Денеска гласаат затворениците, раселените и немоќните лица

Сабота, 23 март 2013 Денеска, своето право на глас можат да го остварат 1.446 лица во казнено-поправните домови, лицата кои издржуваат мерка куќен притвор, 136 внатрешно раселени лица, како и немоќните и болните кои го побарале тоа од општинските изборни комисии.

Внатрешно раселените лица гласаат во колективните домови и прифатните центри каде што се сместени, болните и немоќни лица во нивните домови, а избирачите кои на денот на гласањето се наоѓаат на издржување мерка куќен притвор гласаат во местото каде ја издржува мерката куќен притвор. Гласањето започна во 7 часот и трае до 19 часот.

Локалните избори ќе се одржат во 80 општини и Градот Скопје. Поднесени се 350 листи за градоначалници и 480 листи за советници. На 2.976 гласачки места својот глас, според избирачкиот список треба да го дадат 1.743.403 граѓани. За Советот на Град Скопје и за градоначалник на Град Скопје своето право на глас можат да го искористат 443.770 граѓани запишани во Единствениот избирачки список на 536 избирачки места.

Ова се шести локални избори во Македонија. Првите се одржаа во 1990 година, следните во 1996, во 2000, во 2005, а последните во 2009 година.