/ Прочитано:

1.770

ДИК ги одби приговорите за изборите, Левица најави тужби до Управниот суд

Државната изборна комисија ги отфрли сите приговори за изборите поднесени од политичките партии. До ДИК беа поднесени 2142 приговори, а најмногу приговори поднесе партијата „Левица“, односно 1.982 приговори. Според ДИК, приговорите биле невалидни. Претседателот на „Левица“, Димитар Апасиев, најави дека за одбиените приговори ќе следуваат тужби до Управниот суд.

ДИК објави соопштение за резултатите врз основа на податоците од записниците

ДИК: Рачно се проверуваат записниците за сумирање и утврдување на резултатите

Управниот суд ги формираше советите за одлучување по тужби во врска со изборите

Доколку на гласачкото ливче биде пречкртан зборот „Северна“, гласачкото ливче се смета за неважечко

ДИК: Гласачките ливчиња се пребројуваат по завршувањето на гласањето на 15 јули

Обвинителството во континуитет ги следи случувањата поврзани со изборниот процес

Управните судови да ги вратат во редовен работен процес вработените ослободени од работни активности

Потпишан Кодексот за фер и демократски избори

Донесена е Уредбата со законска сила за прашања поврзани со изборите за пратеници

М.В