/ Прочитано:

817

ДИК: Рачно се проверуваат записниците за сумирање и утврдување на резултатите

„Државната изборна комисија ве информира дека сè уште се врши прием на материјалот од општинските изборни комисии, и притоа рачно се проверуваат записниците за сумирање и утврдување на резултатите од избирачките места (записници бр. 16) , како и записниците за сумирање и утврдување на резултатите од општините (записник бр. 21), со цел точно да можат да се утврдат неофицијалните конечни резултати. Неофицијалните конечни резултати ќе бидат соопштени на попладневната седница на Државната изборна комисија, за која благовремено ќе ве известуваме“, се вели во соопштението на ДИК.

Управниот суд ги формираше советите за одлучување по тужби во врска со изборите

Доколку на гласачкото ливче биде пречкртан зборот „Северна“, гласачкото ливче се смета за неважечко

ДИК: Гласачките ливчиња се пребројуваат по завршувањето на гласањето на 15 јули

Обвинителството во континуитет ги следи случувањата поврзани со изборниот процес

Управните судови да ги вратат во редовен работен процес вработените ослободени од работни активности

Потпишан Кодексот за фер и демократски избори

Донесена е Уредбата со законска сила за прашања поврзани со изборите за пратеници

М.В