/ Прочитано:

2.253

Доколку на гласачкото ливче биде пречкртан зборот „Северна“, гласачкото ливче се смета за неважечко

Од ДИК нагласуваат дека доколку на гласачкото ливче биде пречкртан зборот „Северна“, гласачкото ливче се смета за неважечко.

„Јасно се знае кое е важечко ливче – со заокружен број пред носителот на листата јасно изразена волја на гласачот. Сè друго се смета за неважечко гласачко ливче и ништо друго не може да доаѓа предвид“, изјави претседателот на ДИК, Оливер Дерковски.

ДИК: Гласачките ливчиња се пребројуваат по завршувањето на гласањето на 15 јули

Обвинителството во континуитет ги следи случувањата поврзани со изборниот процес

Управните судови да ги вратат во редовен работен процес вработените ослободени од работни активности

Потпишан Кодексот за фер и демократски избори

Донесена е Уредбата со законска сила за прашања поврзани со изборите за пратеници

М.В