/ Прочитано:

2.019

Двајца обвинети во „Шпион“ пуштени од притвор

На последната јавна седница, СЈО ги презентираше своите наводи во однос на жалбите на обвинетите и побара од Апелациониот суд намалување на казните за сите обвинети.

Шпион на Апелација

Двајца обвинети во случајот „Шпион“, Миќо Насковски и Цветан Дамјановски, вчера доцна попладне биле пуштени од притвор.

Како што информираат од Кривичниот суд, Апелациониот суд во Скопје доставил решение со кое на Насковски и Дамјановски им се укинува мерката притвор.

Насковски и Цветановски беа во притвор од почетокот на истражната постапка за случајот „Шпион“. Со првостепената пресуда Миќо Насковски беше огласен за виновен за кривичните дела: злосторничко здружување, од членот 394 ст. 2; измама, од членот 247 ст. 3 в.в со ст. 1; уцена, од членот 259 ст. 2 в.в ст. 1 и в.в со членот 45 од Кривичниот законик и му беше определена казна затвор во траење од 4 години.

Цветан Дамјановски беше огласен за виновен за кривичните дела: злосторничко здружување, од членот 394 ст. 2 од КЗ; уцена, од членот 259 ст. 2 в.в со ст. 1 од КЗ; недозволено изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки материи, од членот 396 ст. 2 од КЗ и му беше определена единствена казна затвор во траење од 6 години и 6 месеци.

На последната јавна седница, СЈО ги презентираше своите наводи во однос на жалбите на обвинетите и побара од Апелациониот суд намалување на казните за сите обвинети.

Апелациониот суд сè уште нема донесено одлука за предметот „Шпион“.

М. С.

(ОБНОВЕНО) СЈО ги смета за неосновани жалбите на одбраната во „Шпион“. Предлага намалување само на висината на казните