/ Прочитано:

408

Годишен раст на вкупните депозити и на вкупната кредитна поддршка

Народната банка инфрмира дека постои Годишен раст од 8,1% на вкупните депозити и од 6,7% на вкупната кредитна поддршка Вкупните депозити во октомври, на годишна основа, се повисоки за 8,1%, при раст кај двата сектора – поизразен кај секторот „домаќинства“. На годишно ниво, вкупните кредити, во октомври, бележат раст од 6,7%, при зголемено кредитирање кај двата секторасо поголем придонес на секторот „домаќинства“. Најновото соопштение за монетарните движења е достапно на следниот линк: https://www.nbrm.mk/content/statistika/Soopstenija/%D0%9CD/2021/Soopstenie_za_pecat_monetarni_dvizenja_2021_oktomvri_mk.pdf