/ Прочитано:

386

Институциите задолжени да ги признаваат електронските уверенија од казнената евиденција

Сите органи и институции во надлежност на Владата во рамките на своето редовно работење се задолжени да ги признаваат електронските уверенија од казнената евиденција, односно уверенијата за неосуденост, со подеднаква важност како и оние кои се издаваат во печатена форма. Ова задолжение на Владата, информираат од Министерството за правда, доаѓа по известувањето на Советот за информатичко-комуникациска технологија во правосудните органи кои утврдиле дека некои вработени во јавните институции се уште барале овие уверенија да бидат во печатена форма.

Издавање потврда од казнена евиденција за физички лица преку Националниот портал за е-Услуги

МП: Наскоро и дигитално издавање на уверение дека против лице не е изречена санкција

Граѓаните ќе можат да користат дигитални услуги на судовите за издавање на уверенија

Целосна дигитализација на 200 судници и 34 судови

Дигитализација на судството – зголемување на ефикасноста и пристапот до правда

Дигитален идентитет за странките и адвокатите – дел од активностите за дигитализација на судството

Маричиќ во Турција за дигитализацијата на македонските судови

И Хан информиран дека ќе се дигитализираат 100 судници во земјата

Дигитализација на 100 судници, најави министерот за правда од Брисел

Министерот за правда во Основниот суд Кавадарци, првиот суд каде што се одржа онлајн судење

Законски измени за дигитализација на судството, најави министерот за правда на јавната расправа за ЗПП

Маричиќ: Судството покажа дека може да функционира онлајн

(ФОТО) Основниот суд Кавадарци постави паравани за целосна заштита на странките

Онлајн судење за разбојништво во Основниот суд Кавадарци

Онлајн судења во Основниот суд Кавадарци

М.В