/Прочитано:

1.206

Извештајот на СЈО пред пратениците

Седмиот Извештај за работата на Јавното обвинителство за гонење на кривичните дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, за периодот од 15 септември 2018 година до 15 март 2019 година, е доставен до Собранието и до Советот на јавните обвинители, во согласност со Законот за ова јавно обвинителство, информираат од СЈО.

„Сметаме дека е потребно да истакнеме дека со донесувањето на законските решенија со кои ова Јавно обвинителство ќе се интегрира во јавнообвинителскиот систем на Република Северна Македонија конечно ќе се надминат пречките и недоследностите во голем дел од домашното законодавство во кое ова Јавно обвинителство не е инкорпорирано“, се вели во извештајот.

Извештајот може да се преземе тука.

Анализа за трансформацијата на СЈО и проблемот со неговата уставност

Министерство за правда: Законот за јавното обвинителство е закон без скриена амнестија

Граѓанските организации бараат повлекување на Предлог-законот за јавното обвинителство

Јавниот обвинител на СЈО за својата работа ќе одговара пред републичкиот  јавен обвинител

Детално образложение на Законот за јавното обвинителство, во кој е уреден и статусот на СЈО

Новините во предложените измени на Законот за Советот на јавните обвинители

Детално образложение на Законот за јавното обвинителство, во кој е уреден и статусот на СЈО

СЈО да биде дел од ЈО, со посебна автономија

Јовески: Да постои единствен закон за Јавно обвинителство, во кој би се вклопил и Законот за СЈО

Објавен текстот на Предлог-законот за Специјалното јавно обвинителство – се предвидуваат нови надлежности на СЈО

Министерството за правда подготвува Закон за Специјалното јавно обвинителство

М.В

 

Погледнете и ..