/ Прочитано:

1.450

Јавна расправа за предлогот да се воведе заедничко родителство по разводот

Собраниската Комисија за труд и социјална политика денеска ќе одржи јавна расправа на тема „Предлог-законски измени за воведување заедничко родителство по развод”.

Покрај членовите на Комисијата и нивните заменици, на јавната расправа се поканети пратениците во Собранието, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, народниот правобранител, претставници од Заводот за ментално здравје, од Институтот „Алтернатива“, од Националниот совет за родова еднаквост, од адвокатски друштва, од судови (семеен оддел), но и од Советот на Европа, од НДИ, од центрите за социјална работа, од Заводот за социјални дејности, како и од сите други институции кои се засегнати од оваа област.

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Воведување на заедничко родителство и по развод во Македонија

РАЗВОДОТ НА БРАКОТ НЕ ЗНАЧИ ПРЕСТАНОК НА РОДИТЕЛСТВОТО: Родителите треба одговорно и еднакво да се грижат за детето

Д-р Наташа Најденова-Левиќ, адвокатка, за проблемите во остварувањето на правото на видување на детето со родителот со кој не живее

РОДИТЕЛИ БАРААТ ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА СЕМЕЈСТВОТО: Заедничко старателство и одговорно родителство и по развод

М.В