/ Прочитано:

1.063

Јавна седница на ДИК за прашања поврзани со референдумот

Државната изборна комисија ќе одржи јавна седница на која треба да ја разгледа и усвои Предлог-одлуката за изменување на роковникот, бр. 12-1402/1 од 1.8.2018 година, за извршување на дејствијата за спроведување на есенскиот референдум за договорот со Грција.

Меѓу прашањата на дневен ред се и: разгледување и усвојување на Предлог-финансиски план за распределба на средства за референдум на државно ниво, на Предлог-годишниот план за вкупните потреби за јавни набавки во 2018 година, како и на Предлог- известувањето за постапките за спроведување на јавните набавки.

Треба да биде разгледана и усвоена и Предлог-одлуката за утврдување потреба од формирање помошни тела на ДИК за спроведување на референдумот, како и Предлог- програмата за задолжителна едукација на изборните органи – општинските изборни комисии, избирачките одбори и избирачките одбори во ДКП-та.

Изгласана Одлуката за референдум за консултирање на граѓаните

Предлог-одлуката за референдум за консултирање на граѓаните поднесена од група пратеници

Процедурите во Договорот со Грција кои се однесуваат и на зачленувањето на Македонија во НАТО

Дескоска: Со Законот за референдум не може да се менува цензусот за референдум бидејќи цензусот е уставна категорија

Претседателот Иванов донесе одлука да не го потпише указот за Законот за ратификација на договорот со Грција

Сè уште нема конечна одлука дали ќе се менува Законот за референдум, вели министерката за правда

Што се предвидува во Договорот со Грција за употребата на придавките во однос на „јавните институции и приватните ентитети“

Собранието го ратификуваше договорот со Грција

Предлог-законот за ратификација на договорот со Грција во собраниска процедура по скратена постапка

Владата ќе го достави Предлог-законот за ратификација на договорот со Република Грција

Предвидените внатрешни правни постапки во потпишаниот договор со Грција потребни за негово влегување во сила

Владата го објави текстот на договорот со Грција

М.В