/Прочитано:

186

ЈО: Поднесено обвинение за одавање службена тајна

„Основното јавно обвинителство Скопје поднесе обвинителен предлог против едно лице за кривично дело – Одавање службена тајна од членот 360 став 1 од Кривичниот законик.

Обвинетиот на 23 август, преку интернет-порталот www.infomax.mk, на јавноста им ги сторил достапни податоците што претставуваат службена тајна. Имено, тој ја објавил првата страница од записник за примање кривична пријава од едно лице заведен во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција.

Обвинителството го поднесе обвинението до Основниот кривичен суд Скопје откако по објавата на записникот на споменатиот интернет-портал беа направени потребните проверки и беа обезбедени материјалните докази за наведеното кривично дело, во согласност со Законот за кривична постапка.

Во поглед на околностите на кој начин овој записник е излезен од списите на предметот и како е предаден на обвинетиот новинар за да биде објавен, Обвинителството ќе поведе кривична постапка доколку утврди кое лице го предало и за тоа обезбеди докази“, стои во соопштението на Обвинителството.