/ Прочитано:

869

Ќе се менуваат законите кои предвидуваат широки дискрециони овластувања

„Ќе се подготват измени во законите кои предвидуваат широки дискрециони овластувања. Реформата ќе биде крупна и капитална, најавувам дека со неа ќе се опфатат значаен број закони. За ова барам широка политичка поддршка од сите политички чинители, првенствено вклучувајќи ја опозицијата, но секако и невладиниот сектор, како и целата експертска јавност“, изјави денеска заменик-претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, кој имаше свое обраќање на презентацијата на резултатите од проектот „Проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките за вработување, со посебен фокус на непотизам, кронизам и клиентелизам“, во организација на Државната комисија за спречување корупција и Транспаренси интернешнл – Македонија.

Проектот е финансиран од Амбасадата на Кралството Холандија и содржи резултати од скенирање на повеќе закони кои го регулираат вработувањето, унапредувањето и генерално работните односи во јавните институции.

Заменик-претседателот на Владата Николовски потенцираше дека непотизам и корупција при вработувањата во јавниот сектор имало секогаш и дека тоа не може лесно да се искорени, но дека Владата е цврсто одлучна да ги употреби сите механизми за спречување на оваа појава во иднина.

„Не можеме да очекуваме напредок и резултати од работата на јавниот сектор, доколку изборот на вработени не се одвива според предвидените квалификации за одредено работно место. Не можеме да очекуваме напредок, доколку вистинските луѓе не дојдат на вистинските позиции. Во целиот процес за превенирање и откривање на корупцијата потребна ни е ефикасна и професионална администрација, на што во следните четири години ќе посветиме сериозно внимание“, изјави вицепремиерот Николовски.

Во насока на превенирање на корупцијата и непотизмот при вработувањата во јавниот сектор, Николовски посочи дека на последната владина седница бил усвоен новиот Кодекс за етичко однесување на Владата и функционерите, кој предвидува значително построги правила и принципи во делот на отчетноста, не само на министрите туку и за сите функционери, како што се директори на јавни претпријатија, агенции, АД во државна сопственост. Сите функционери до најниско ниво веќе поднесуваат изјави на интерес и имотна состојба, но сега задолжени да го прават тоа ќе бидат и нивните советници со цел да се спречи конфликтот на интерес и кај нив. Посебен член назначен од Владата ќе ја надгледува имплементацијата на Кодексот и ќе има право, доколку утврди непочитување, директно да го опомени функционерот, да му побара оставка и да предложи разрешување на седница на Владата.

Николовски истакна и дека во најкусо време ќе предложи и ќе формира тим за следење и кратење на дискреционите права на министрите и на директорите.

М.В