/ Прочитано:

2.240

Кривичниот суд го укина притворот на новинарот Зоран Божиновски

„Постапувајќи по предлог на jавниот обвинител за укинување на мерката притвор за обвинетиот З.Б., обвинет во предметот со КОК бр. 79/16, судечкиот судија на денешниот главен претрес донесе одлука со која предлогот на обвинителот се уважува и мерката притвор се укинува, а во согласност со предлогот се определуваат превентивни мерки за обезбедување присуство на обвинетиот во текот на постапката. Против ова решение, дозволено е право на жалба во рок од 3 дена“, се наведува во соопштението на Судот.

Основниот суд Скопје 1 – Скопје денеска соопшти дека се укинува мерката притвор за новинарот Зоран Божиновски. Во соопштението од Судот се вели:

„Постапувајќи по предлог на jавниот обвинител за укинување на мерката притвор за обвинетиот З.Б., обвинет во предметот со КОК бр. 79/16, судечкиот судија на денешниот главен претрес донесе одлука со која предлогот на обвинителот се уважува и мерката притвор се укинува, а во согласност со предлогот се определуваат превентивни мерки за обезбедување присуство на обвинетиот во текот на постапката. Против ова решение, дозволено е право на жалба во рок од 3 дена“.

Истовремено, Здружението на новинарите на Македонија на својот профил на социјалната мрежа „Твитер“ објави дека Божиновски денеска треба да излезе од притвор, нагласувајќи дека мерката притвор е заменета со мерка на претпазливост.

„Со ваквата одлука на Основниот суд Скопје 1 – Скопје, Македонија излегува од срамната листа на земји каде што има новинари во затвор“, потенцира ЗНМ.

Инаку, новинарот Божиновски е обвинет во случајот „Шпион“ и се товари за злосторничко здружување, шпионажа и уцена. Истрагата за него беше запрена поради неговата недостапност сè до април, 2016 година кога е екстрадиран од Србија во Македонија. ЗНМ неколкупати бараше укинување на притворот на Божиновски.

А. Б.