/Прочитано:

1.304

Лазарова-Трајковска, Арифи и Малески – советници во Кабинетот на претседателот на државата

Поранешната судијка во Европскиот суд за човекови права и уставна судијка Мирјана Лазарова-Трајковска,  професорката Беса Арифи и професорот и поранешен министер Денко Малески ќе бидат надворешни советници во Кабинетот на новиот претседател на државата, Стево Пендаровски. Надворешни советници ќе бидат и поранешниот министер Александар Димитров и амбасадорот во пензија Александар Тавчиовски.

Александар Спасов од Правниот факултет „Јустинијан Први“ ќе биде советник и соработник за стручни, научни мислења и совети. Блерим Кољали ќе биде советник за национална безбедност, Гоце Карајанов за надворешна политика, Билјана Радева за односи со јавноста, а Љуљета Адеми ќе биде задолжена за односи со лицата со посебни потреби. Советници ќе бидат и Тоше Зафиров и Биљана Мицевска, која ќе биде задолжена за протоколот, како и Катерина Цаневска – Арсовска како советничка за медиуми.

Миле Бошњаковски ќе биде генерален секретар во Кабинетот на претседателот, а Ерол Муслиу ќе биде нов директор на Агенцијата за разузнавање.

Претседателот Пендаровски повикува на граѓанско помирување

Надлежностите на претседателот на државата според Уставот

Официјални податоци на ДИК: Стево Пендаровски е новиот претседател на државата

Официјално соопштение на ДИК за утврдените резултати од гласањето на изборите

Управниот суд постапувал по четири предмети за изборниот процес и поништил една одлука на Антикорупциска

Постапката за вториот круг на претседателските избори

Официјални податоци на ДИК за првиот круг на претседателските избори

М.В