/ Прочитано:

2.605

„Љубовта кон правото нѐ прави истрајни дека правото ќе надвладее“ – Рамије Абдурахими-Цара, судијка во Управниот суд

За љубовта кон  правото

Прашањето за љубовта кон правото е интересно прашање особено во времето кога се поставува – време кога правото е фатено за гуша, како и сѐ околу правото. Којзнае, можеби токму постоењето на некаква си љубов кон правото прави да истраеме како правници, а посебно како судии, со надеж дека правото ќе го добие местото што му е узурпирано од квазиправото и од политиката, вели судијката Рамије Абдурахими-Цара.

Вербата во правдата ме водеше кон патот

Љубовта кон правото кај мене се јави поради вербата дека постои правда. Токму таа верба ме водеше кон патот еден ден да бидам дел од тоа право, а посебно дел од правосудниот систем на државата.

Сепак, додава судијката, за да се биде добар правник, љубовта кон правото не е доволна. Пред сѐ е потребно да се има способност или умешност да се толкуваат и да се применуваат законите. Квалитетот на правникот е важен предуслов за правилна примена на правото.

Правото треба да има квалитетни закони

„Од друга страна, пак, за да постои правилна примена на правото, треба да има квалитетни закони како предуслов за владеење на правото. Во едно вакво преплетување и надополнување на еден услов со друг, љубовта а посебно вербата кон правото нѐ прави истрајни дека на крајот ќе надвладеат правото и вистинските правници“, истакнува судијката.

Главниот адут на еден правник е неговата совест

„Имајќи предвид дека идните генерации правници ја имаат среќата да се подготвуваат и да се обучуваат во духот на глобализацијата на општеството,  во постоење на правото кое ги преминува границите на државата, во која улога и да се најдат утре, доколку ги сочуваат вербата и љубовта кон правото, секако дека ќе имаат успех во практикувањето на професијата. Но јас би додала и нешто што е главен адут за еден правник – совеста на правникот, односно ќе го пренесам советот даден од мојот професор по управно право од Правниот факултет во Приштина, познатиот и почитуван сега покоен академик Есат Ставилеци, ‘Чистата совест на правникот го обелува образот на правото’“, истакнува судијката.


Февруари во Академик