/ Прочитано:

671

Начелото на законитост во Кодексот за административни службеници

Административниот службеник ги почитува законските прописи и никогаш не работи на начин за кој знае или се сомнева дека е незаконски, непрописен или неморален, се вели во Кодексот.

Административниот службеник не подлегнува на притисоците за извршување на противуставни и незаконски работни задачи од претпоставените.

„Тој не подлегнува на притисоци и закани кои би довеле до корупција или на барање за постапување под закана и спроведување на дејствија кои би значеле непотизам, кронизам и клиентелизам“, се пропишува во Кодексот за административни службеници, кој е ставен на јавен увид.

Како треба да се однесува административниот службеник во приватниот живот според новиот Кодекс

Новиот Предлог-кодекс за административни службеници ставен на јавен увид

М.В