/ Прочитано:

443

Народниот правобранител до ДЗС достави препорака за пописните листи за лицата со попреченост

Народниот правобранител, заедно со членовите од независниот механизам за мониторинг на Конвенцијата за правата на лицата со попреченост, до Државниот завод за статистика достави Препорака со која бара да  се направи корекција, промена, односно подобрување на содржината на прашалниците кои ќе се користат при реализирање на пописот, а кои ќе се однесуваат на лицата со попреченост со цел да се даде реална слика за нив.

Исто така, побара во иднина во активностите поврзани со донесување/измена или дополнување на закон, изработка на прашалници и слични прашања кои се однесуваат на лицата со попреченост самите лица со попреченост задолжително да бидат консултирани и активно вклучени.

Ќе се менува Законот за државјанството во врска со претстојниот попис

Одложувањето на пописот пред Законодавно-правната комисија со европско знаменце

Измените на Законот за попис доставени во Собранието

Пописот одложен за септември

ДЗС: Не постои можност да се самопопишат и лица кои се откажале од македонското државјанство

Пописот и заштитата на личните податоци

Ковид-протокол за превентивни мерки при спроведување на пописот

Апасиев најави организирање на адвокати за бесплатна правна помош и битка во Стразбур во врска со пописот

Владата: Бојкотот на пописот е кривично дело „Организирање отпор“

Прекршочна постапка и казни до 300 евра за оние што ќе одбијат да се попишат, најавуваат од Владата

„Се забранува пиење и јадење за цело времетраење на попишувањето во домот“

Соопштение од Владата за пописот на дијаспората

Левица го оспори Законот за попис пред Уставниот суд

Пендаровски го потпиша Указот за прогласување на Законот за попис

Одредбите од Законот за попис за тоа кои лица ќе се опфатат со пописот

Законот за попис на собраниска седница

Предлог-законот за попис пред Законодавно-правната комисија

Глобите и кривичното дело во Предлог-законот за попис

Предлог-законот за попис со европско знаменце на собраниска седница

И Предлог-законот за попис на дневен ред на Комисијата за европски прашања

Откажана расправата за Предлог-законот за попис пред Комисијата за европски прашања

Презентирани новините во Законот за попис на населението

Утврден текстот на Предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите

Објавен текстот на Предлог-законот за попис

Новиот Закон за попис се подготвува во Министерството за правда

М.В