/Прочитано:

1.574

Немаше услови за одземање на имунитетот на Трајко Вељаноски, вели претседателот на Собранието

Според претседателот на Собранието, Талат Џафери, во Собранието немало услови да се гласа за одземање на имунитетот на пратеникот и поранешен собраниски претседател Трајко Вељаноски.

Џафери посочува дека во врска со барањето за притвор немало заклучок на Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања врз основа на кој ќе се гласа. Немаше заклучок на Комисијата и немаше што да стави на гласање, додава претседателот на Собранието.

„Собранието не ја носи одлуката по барање на судот, туку врз основа на заклучок на Комисијата, а таков во случајов немаше. За да не се случува ова во иднина со измени на Деловникот, треба да се предвиди решение како да постапува Собранието во случај кога нема заклучок на Комисијата“, вели Џафери…„Комисијата не зазеде став“ – целосен текст на извештајот за барањето за одобрување притвор на Трајко Вељаноски

ВЛАДАТА: Оставката на Котевски ќе се разгледува по завршување на претседателските избори

Оставка на директорот на затворот КПУ Затвор Скопје и дисциплински постапки против повеќемина вработени

„Комисијата не зазеде став“ – целосен текст на извештајот за барањето за одобрување притвор на Трајко Вељаноски

Делегацијата на ЕУ остро го осудува инцидентот во КПУ Затвор Скопје, а премиерот ја очекува оставката од директорот

Барањето за одобрување притвор на поранешниот претседател на Собранието пред Комисијата за мандатно-имунитетни прашања

Правилник за куќен ред: „При извршување на мерката притвор се чува телесното и душевното здравје на притвореното лице“

Осуди за инцидентот во КПУ Затвор Скопје

Кривичниот суд за определувањето мерка притвор за Ристовски и Јанакиески

ЈОРМ: Под истрага организаторите на настаните во Собранието

Одредбите од Уставот и Деловникот на Собранието на РМ за имунитетот на пратениците

М.В