/ Прочитано:

770

Неопходно е инкриминирање на фемицидот во Кривичниот законик

Неопходно е инкриминирање на фемицидот во Кривичниот законик, велат од Хелсиншкиот комитет за човекови права.

„Вчеравечер медиумите објавија вест за сторено убиство на 34-годишна жена од страна на нејзиниот сопруг во Струга. Основното јавно обвинителство Струга синоќа извршило увид во станот во кој бил убиена жената и според првичните сознанија објавени од медиумите, убиството настанало по меѓусебна расправија во станот на нивните пријатели, каде што биле на гости. Сопругот со нож ја убил жената, а потоа се обидел и да се самоубие.

Убиството на жена затоа што е жена, односно фемицидот, претставува најтешка форма на насилство врз жената и е една од водечките причини за прерана смрт кај жените на глобално ниво. Најчесто е предизвикано од страна на лице со кое жртвата е во партнерски однос. Имајќи предвид дека фемицидите не се ретка појава, а во нашата земја најчесто се резултат на непријавување на семејното насилство или на несоодветно постапување на релевантните институции, потребно е да се утврди дали на овој случај му претходеле пријави за семејно насилство од страна на жртвата и дали службените лица соодветно постапувале по тие пријави.

На 27 јануари оваа година Собранието на РСМ го донесе новиот Закон за спречување и заштита од насилство врз жени и семејно насилство, кој ќе започне да се применува од 6 мај годинава. Овој закон претставува еден од клучните закони кој беше предвиден со Националниот акциски план за имплементација на Истанбулската конвенција 2018-2023. Она што се очекува со донесувањето на овој закон е дека значително ќе се подобри институционалната и сеопфатната поддршка на жртвите на родово базирано насилство. Оттука, потребни се итни измени на Кривичниот законик во насока на негово усогласување со Истанбулската конвенција, односно инкриминирање на различните форми на родово базирано насилство, вклучувајќи го и фемицидот како најтешка форма на родово базирано насилство врз жената“, соопштуваат од Хелсиншкиот комитет за човекови права.