/ Прочитано:

3.499

„Никогаш не предавајте се затоа што промената почнува од вас самите“ – Дитурие Елези-Незири, судијка во Управниот суд

За љубовта кон правото разговараме со Дитурие Елези-Незири, судијка во Управниот суд

Како се јави кај вас љубовта кон правото?

Правдољубивоста треба да извира од три точки: да се живее чесно, никој да не се повреди/оштети и секој да има свои прерогативи. И не само кога се работи за правото, туку воопшто во секојдневието, па оттука и љубовта кон правото.

Дали е важна љубовта кон правото за да се биде добар правник и зошто?

Добриот правник е склоп на ред карактерни особини и околности, и тука би ја цитирала нашата хуманистка Мајка Тереза: „Не сите можеме да направиме големи работи, но можеме да направиме мали работи со голема љубов.“ Така што, да, љубовта кон правото е искрата за развојот на еден иден подготвен и професионален правник, кој треба да биде кован за слуга на правото за сите други да живеат слободни и сигурни во општеството.

Во таа насока, кои се вашите совети за идните генерации правници?

Никој нема посвета должност да се придржува до правото од оние што го „креираат“ правото. Секој предизвик, секое искуство да се прифати со голема храброст и да се вложи многу труд и работа. Да се изоди патот кон правото не е лесно, но никогаш не предавајте се затоа што промената почнува од вас самите.

Февруари во Академик