/ Прочитано:

1.199

Обвинителството апелира да се почитува пресумпцијата на невиност за возачот на автобусот

 

Основното јавно обвинителство ги презема сите потребни мерки за разјаснување на причините поради кои дојде до сообраќајната незгода кај Ласкарци, изјави денес обвинителот Љубомир Јовески.

Јовески потврди дека Обвинителството има сознанија за закани по животот и за следење на возачот на автобусот. Тој апелираше да се почитува пресумпцијата на невиност сè додека не се утврдат вистинските причини за несреќата и евентуалниот виновник.

„Во моментов се вршат вештачења во делот на тој предмет, се испитуваат и сведоци во делот на незгодата и причините, и евентуалната кривична одговорност на сторителот или сторителите. Обвинителството сè уште нема докази кој ја има одговорноста во врска со конкретната несреќа и не може конкретно да ја посочи вината кон одредени лица“, рече Јовески.

Републичкиот јавен обвинител додаде дека дел од материјалите се обезбедени од превозникот, а возачот  бил сослушан.

Македонското здружение за заштита при работа за законските можности на повредените вработени во автобуската несреќа

Повеќе надлежни институции на состанок во Обвинителството за автобуската несреќа

ЈОРМ: Во моментот на несреќата кај возачот не е регистрирано присуство на алкохол, ќе се утврдува дали користел мобилен телефон

Денови на жалост за граѓаните кои трагично ги загубија животите во сообраќајната несреќа

М.В