/ Прочитано:

698

Осуда за честото одложување на постапката за случајот ,,Тамара“

Хелсиншкиот комитет за човекови права остро го осудува честото одложување на постапката во случајот за малата Тамара. Во постапката обвинети се 12 доктори и членови на комисии, кои донесоа и потврдија негативно решение за лекување на Тамара во странство.

„Имено, денешното рочиште беше одложено поради отсуство на обвинетата Аспазија Софијанова, која била на семинар во Република Турција. Судијата Марин Станевски ја задолжи да достави доказ за оправданоста на отсуството, најдоцна до следното рочиште. Дополнително, судијата напомена дека во текот на постапката веќе неколку пати рочиштата се одложувани поради нејзино отсуство. На рочиштето не присуствуваше ниту јавниот обвинител Ангел Фидовски.

Од поднесувањето на кривичната пријава во 2015 година поминати се речиси 5 години, а првото рочиште по овој предмет беше закажано дури во јуни 2018 година. Предметот за малата Тамара сѐ уште ја нема добиено својата завршница.

Комитетот уште еднаш потенцира дека правичното судење во разумен рок е еден од фундаменталните услови за задоволување на кривичната правда. Непочитувањето на овој институт ја намалува ефикасноста на постапката, придонесува кон правна несигурност и ја зголемува недовербата на граѓаните во правосудството. Комитетот ги повикува сите чинители во постапката одговорно да постапуваат со цел нејзино целисходно спроведување“, соопштуваат од Комитетот.