/ Прочитано:

896

Подобрувања на условите на мерката за финансиска поддршка 14.500 денари по вработен

Подобрувања на условите на мерката за финансиска поддршка 14.500 денари по вработен – со поголема флексибилност во условот за одржување на бројот на вработени, можност за комбинирање на мерката со мерката „50% субвенции на придонеси“ за најпогодените сектори и можност помошта да се трансформира во грант – неповратни средства. Овие новини се во координација со Светска банка, која ќе финансира дел од мерката со заем од околу 50 милиони евра. Министерката за финансии, Нина Ангеловска и директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, денес, на прес-конференција ја презентираа мерката за која работодавците и самостојните вршители на дејност ќе можат да аплицираат од почетокот на мај, а видео обраќање имаше и директорот на Светска банка за Република Северна Македонија и Косово, Марко Мантованели. Соопштението на Министерството за финасии го пренесуваме во целост.

Една од новините е дека малите и микро претпријатија можат да го задржат истиот број  вработени минус 15%, средните до минус 10% и големите до минус 5% од вработените. Пред промената на овој услов, тие беа обврзани да го задржат истиот број вработени до јули, односно два месеца по користење на мерката. Со воведувањето на овие проценти, повторно ќе се спречат отпуштања, но се зголемува опфатот на фирми кои ќе можат да аплицираат за мерката, а со тоа и да продолжат да функционираат. Ова е особено важно за микро и малите претпријатија.

Се излегува во пресрет и на најпогодените дејности од ковид-19, односно угостителството, туризмот и транспортот со дополнителна поддршка, така што се дозволува антикризните мерки „14.500 денари по вработен“ и „50% субвенција на придонеси“ да се комбинираат за овие дејности, доколку фирмите немале загуба за 2018 и 2019 година, не се на листата на должници на УЈП од март 2020 година и заклучно со февруари не доцнеле со плаќање на обврските по основ на кредити подголго од 90 дена од денот на достасување.

– Со ова тие ќе може да исплатат поголеми плати на работниците, бидејќи поддршката што ќе може да ја добијат изнесува и до 19.500 денари, односно, 14.500 ден. од оваа мерка и по основ 50% субвенционирање на придонесите до максимум просечена плата околу 5.000 денари – рече министерката за финансии, Нина Ангеловска.

Трета нова поволност е можноста средствата што ги земале фирмите преку мерката да им се трансформираат во грант, односно неповратни средства.

– Како што знаете, и претходно компаниите кои би оствариле загуба во 2020 година, немаше да ги враќаат средствата од помошта, односно доделените средства од државата ќе бидат неповратни за нив. Сега се проширува опфатот на мерката и со oние фирми коишто се очигледно опфатени од кризата, односно со фирми кои последниве две години имаат добивка, кои не се на листата на должници на УЈП и кои до март годинава не доцнеле со плаќање на обврските по основ на кредит подолго од 90 дена од достасаноста, како и ако инвестираат еднаков или поголем износ на добиената поддршка во тренинзи на вработени, надградба на процеси, продуктивен капитал. Средствата и за нив ќе се трансформираат во грант средства – рече Ангеловска.

Лукаревска, пак, истакна дека Управата за јавни приходи за оваа мерка го надгради својот систем со цел да им излезе во пресрет на сите работодавачи, да можат на брз и едноставен начин да аплицираат за оваа финансиска поддршка – 14.500 денари нето-плата за секој вработен. Државата се грижи за секое вработено лице и оваа мерка се однесува токму на спречување на отказите од работните места.

Директорката на УЈП ги повика работодавците кои ќе побаруваaт финансиска поддршка за исплата на плати за своите работници, веднаш по завршувањето на овој месец, односно веќе од 1-ви мај да поднесат Барање за финансиска поддршка – образец БФП-ИП до Управата за јавни приходи преку системот е-даноци, најдоцна до 7-ми мај, за исплата на платите за април (односно до 7-ми јуни за исплатата на платите за мај).

Управата за јавни приходи ќе го потврди барањето во рок од 3 дена од денот на неговиот прием, а откако работодавецот ќе добие потврда од Управата дека барањето е комплетно, во образецот МПИН во полето 3.4б внесува шифра 5000, за оние вработени за кои бара финансиска поддршка (односно исплата на плата од најмногу 14.500денари).

Работодавецот истовремено може да користи друга мерка за субвенционирање на социјалните придонеси и/или данок на доход за што во полето 3.23 од МПИН образецот ја внесува соодветната шифра за ослободување, и истата ја комбинира (користи истовремено) со шифрата што ја внел во полето 3.4б, односно шифрата 5000. По обработката на МПИН образецот, Управата за јавни приходи го информира работодавецот за вкупниот износ на финансиската поддршка што ќе му биде исплатен за соодветниот месец и ја известува Владата на Република Северна Македонија за сите оние што ги исполнуват овие услови. Средствата ќе се исплаќаат веќе од 10-ти мај за платите за април, односно од 10-ти јуни за платите за мај.

Лукаревска ги повика работодавците да ги задржат вработените на своите работни места преку оваа финансиска поддршка, бидејќи, како што изјави „оваа здравствено – економска криза нѐ погоди сите, но ние сме тука да работиме посветено и неуморно за да можеме на некој начин да ја ублажиме вашата состојба, а во која се најдовме сите, поради кризата предизвикана од ковид-19“.

Во видео обраќање, директорот на канцеларијата на Светска банка во земјава, Мантованели, истакна дека врз основа на технички анализи, искуства од претходни големи кризи, но и мислењата собрани преку консултации со приватниот сектор, вклучително и во Северна Македонија биле дадени препораки за мерката за финансиска поддршка од 14.500 денари по вработен, како и дека повеќето од препораките се вклучени во главната рамка усвоена од страна на Владата, а неколку се дел и од уредбата, којашто беше претставена денес.

– За да ги поддржиме нашите препораки за време на имплементацијата, понудивме мобилизација од неалоцирани средства од проекти на Светска банка кои се веќе одобрени, за финансирање на мерката на Владата за субвенција на платите за неколку месеци, со тоа што тие треба да се насочат кон поддршката за добростоечки макро, мали и средни претпријатија, врз основа на лесно применливи критериуми. Таргетирањето го правиме бидејќи веруваме дека тие претпријатија ќе бидат јадрото на економското закрепнување на земјата – рече Мантованели.

Мерката е наменетa за секоја фирма којашто има намалување на приходите од најмалку 30% во април и мај – во однос на месечниот просек од 2019 година, во однос на месечниот просек од основањето на компанијата или во однос на сезонскиот просек од последните 4 месеци спореден со сезонскиот просек од претходната година за фирми од специфични сезонски дејности. Фирмите не смеат да исплаќаат дивиденди, бонуси, годишни награди, награди за деловна успешност за времетраење на мерката и просекот на највисоките нето-плати на 10% од вработените не смее да надминува 120.000 денари по вработен.

Мерката се однесува на сите вработени освен на вработените со плата над 39.900 денари, на вработените за кои се користи ослободување од плаќање придонеси од проектот „Македонија вработува“ и доколку работодавецот ја користи мерката од првиот сет економски мерки за субвенционирање на 50% од придонесите, а фирмата не е од најпогодените дејности.

Препорака судиите да издвојат најмалку 20% од платата за Солидарниот фонд за справување со коронавирусот

Соопштение на Уставниот суд во врска со уредбите поврзани со вонредната состојба

Граѓаните да се воздржат од резервации за авиобилети

Уставниот суд ќе разгледа повеќе уредби поврзани со вонредната состојба

Соопштение на Здружението на судии за Иницијативата до Уставниот суд во врска со платите

Должностите на банките за воспоставување ред и дисциплина

Гувернерката на Народната банка и министерката за финансии на состанок со директорот на Одделот за Европа во ММФ

Глобите за непочитување на должноста за носење лична заштита на лицето

Уредбата за носење лична заштита заради спречување на ширењето на коронавирусот

Донесени одлуки за намалување на рестрикциите за движењето на граѓаните

„Фајнанс тинк“: Три четвртини од вработенитe и компаниите се погодени од економската криза

Предложени мерки за благо релаксирање на рестрикциите за движење

ЈО: Вкупно 25 лица обвинети за непочитување на здравствените прописи во Скопје

Донесени уредби за трговијата во мало и за превозот во патниот сообраќај за време на вонредна состојба

Нова одлука за постоење вонредна состојба за период од 30 дена

Нерегуларностите најстрого ќе се санкционираат, велат од Инспекцискиот совет

Онлајн судење за разбојништво во Основниот суд Кавадарци

УЈП за Уредбата за примена на Законот за данокот на личен доход за време на вонредна состојба

Владата на претседателот на државата ќе му достави извештај со нов предлог за вонредна состојба

Забрана за движење на сите граѓани од 16:00 часот во петок до 5:00 часот во вторник

Работниците да не потпишуваат спогодбен отказ од работа за да можат да користат парична помош во случај на невработеност

Седница на КОМП: Намален понудениот износ на благајнички записи

Народната банка: Филијалите и експозитурите на банките да се посетуваат само кога тоа е неопходно

Информација за постапките за издавање дозволи за движење за граѓани и вработени во услови на ограничено движење

Уредба за примена на Законот за здравственото осигурување за време на вонредна состојба

Уредба за финансиска поддршка на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза

Уредба за субвенционирање на исплата на придонеси од задолжително социјално осигурување за време на вонредна состојба

Онлајн судења во Основниот суд Кавадарци

Владата објави дополнителни објаснувања за новите рестрикции

МТСП: Паричен надоместок за прекин на работниот однос

Дополнителни ограничувања на движењето за граѓаните на територијата на целата држава

Уредба со законска сила за примена на Законот за работните односи за време на вонредна состојба

Објавена централна веб-страница koronavirus.gov.mk за сите информации за КОВИД-19

Министерството за финансии со повеќе сценарија за коронакризата

Се запира Законот за извршување до крајот на јуни

Нов пакет економски мерки за справување со кризата

Усвоена уредба за роковите во судските постапки за време на вонредната состојба

Нови одлуки за заштита од коронавирусот

Спроведени 7633 инспекциски надзори

Апелациониот суд: Се одложуваат јавните седници и расправи

Народната банка: Денарот е и ќе остане стабилен

Сите документи потребни за аплицирање за бескаматните кредити на Развојната банка се достапни по електронски пат

Известувања од судови и од други институции

Хрватската адвокатска комора со Предлог-закон за интервентни мерки во областа на судските и управните постапки

Нова уредба: Банките и штедилниците ќе можат да им понудат на граѓаните и на фирмите одложување на исплатата на ратите

Нови одлуки за заштита од коронавирусот: забрани и уредби

Од полноќ почнува аплицирањето за првата бескаматна линија кредити како поддршка на бизнисот

Новите одлуки во врска со заштитата од коронавирусот

Уредба за запирање на примената на Законот за извршување

Се продолжува важноста на претходно обезбедените потврди за родителите ослободени од работа

За четири дена спроведени над 11 илјади инспекциски надзори

Начин на предвремено плаќање на месечни аконтации на данокот на добивка за 2020 година

Забрана за отворање стечај на фирма, една од мерките за справување со последиците од коронавирусот

Дополнителни ограничувања на движењето на граѓаните

МТСП: Компаниите со производствени капацитети да се придржуваат до препораките за заштита на работниците

Фабриките ќе работат во смени и за време на полициски час

Соопштение за дневните дозволи за работа после 21 часот

Воведен полициски час

МВР и АРМ ќе прават детален оперативен план за спроведување најстроги рестриктивни мерки

Регулаторни измени за олеснување на финансискиот товар на корисниците на кредити

ХК: Работниците да не потпишуваат ништо без претходно да се консултираат со правник и со адвокат

Кривичниот суд: Листа со броеви на предмети по судии кои ќе се одржуваат во следните 30 дена

Нови мерки за заштита од коронавирусот

Адвокатската комора бара воведување економски мерки во врска со коронавирусот

Адвокатската комора: Не е време за лажна загриженост

Нови дополнителни мерки за заштита од коронавирусот

Бескаматни кредити, субвенционирани придонеси, намалена каматна стапка за кредити

Филипче: Што значи вонредна состојба?

При постоење на вонредна состојба Владата донесува уредби со законска сила

УЈП нема да доставува решенија за присилна наплата

Разлики во прогласување вонредна и кризна состојба

Уставните одредби за вонредната состојба

Кривичниот суд: Ќе се продолжи со судење само на итните и неодложни предмети

Владата: Вонредна состојба веднаш

Кривичниот суд: Вршиме темелна дезинфекција на судниците и на просториите

Управниот суд: Се одложуваат сите судења, освен итните

МВР: Изменето работно време на отсеците за управни работи

Да се продолжат роковите за отплата на кредитите и да има финансиска поддршка за компаниите, препорачуваат од „Фајнанс тинк“

Советот на Народната банка донесе неколку одлуки за поддршка на економијата  

УЈП: Се продолжува рокот за поднесување обрасци за даночниот биланс

Донесена пресуда за непридржување до здравствените прописи за заштита од коронавирусот

Граѓанскиот суд: Известување за одложување на рочишта

Предлог за издавање казнен налог против лице кое не се придржувало до здравствените прописи

Филипче: Апелирам до граѓаните да ги почитуваат препораките, eпидемијата е во силен ек

Народната банка: Заради заштита на здравјето да се намали употребата на денарската и девизната готовина

Судскиот совет донесе одлука за постапување на судовите во услови на зголемена опасност од коронавирусот

Советот за безбедност: Поставеноста на државата во овој момент е соодветна

Замрзнати цените на основните продукти

Препораки до Судскиот совет за судењата и препораки до коморите на адвокатите, нотарите и извршителите

Нови заострени мерки за заштита од коронавирусот

Задолжителни упатства на Јавното обвинителство во врска со коронавирусот

Министерството за здравство: Првата пациентка со коронавирус денеска заминува на домашно лекување

Одложување на мартовската уписна сесија

Адвокатската комора: Соопштение за работно време со странки

 Адвокатската комора со барање за воведување мерки за заштита од коронавирусот во правосудниот систем

Владата со нови препораки до работодавачите и до Јавното обвинителтсво

Воведена кризна состојба во Дебар и во Центар Жупа

Објавени сите забрани за ширењето на коронавирусот

Кривичниот суд во врска со коронавирусот: Пред сè адвокатите, кои се најчести „посетители“ на судот, совесно да се однесуваат

Најнова листа на земји со среден и висок ризик

Судскиот совет: Граѓаните да се јавуваат во судските постапки само ако е тоа неопходно

Министерството за здравство со нови совети за заштита од коронавирусот

Катастарот со променето работно време

Министерството за правда препорачува продолжување на судските постапки со зголемено ниво на претпазливост

МИОА апелира да се користи можноста за добивање услуги по електронски пат

Нови мерки за заштита од коронавирусот

Арсовска: Потребна е навремена помош за справување со ефектите од Ковид-19 врз економијата

„Фајнанс тинк“ за заканите од коронавирусот за економијата

Филипче: Препораките за заштита од коронавирусот важат и за приватните компании

МТСП: Отсуството од работа ќе се докажува со потврда од градинка или училиште

НБ: Коронавирусот се одразува врз глобалната економија, но сѐ уште се неизвесни економските ефекти

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Кривичните дела и казните за непочитување на препораките на Владата за коронавирусот

Интегрален текст на заклучоците на Владата за заштита од коронавирусот

Министерството за здравство со информации за заштита од коронавирусот

Градинките, училиштата и факултетите да бидат затворени следните 14 дена препорача Комисијата за заразни болести

Лекарската комора апелира лекарите и здравствените работници да се придржуваат до препораките за коронавирусот

ФИЛИПЧЕ: Граѓаните да ги почитуваат препораките за заштита од овој вирус

Формирана кризна група за сите информации и активности во врска со коронавирусот

Препораки од Министерството за здравство за заштита од коронавирусот

Владата донесе препораки за заштита од коронавирусот

Формирана кризна група за сите информации и активности во врска со коронавирусот

М.В