Политика за колачиња

Нашата веб-страница www.akademik.mk користи колачиња (мали текстуални датотеки), кои овозможуваат подобро функционирање на страницата, но и подобро искуство за вас додека ја користите. Академик ДООЕЛ Скопје, како сопственик на www.akademik.mk, се труди да ја почитува вашата приватност и да ги заштити сите ваши лични податоци што се собираат при посетата на веб-страницата, и дејствува како контролор на личните податоци во согласност со Законот за заштита на личните податоци.

Внимателно прочитајте ја оваа Политика за колачиња, која ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб-страницата и целите за нивна обработка за да бидете информирани за сите детали околу користењето на колачињата и информациите што ги собираме за вас и од вас.

Доколку имате прашања, контактирајте со нас на akademik@akademik.com.mk. За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата компанија, прочитајте ја нашата Политика за приватност.

Дефиниција на колачиња

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки кои се испраќаат од веб-страниците што ги посетувате и се зачувуваат на вашиот уред.

Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат за ваша идентификација при повторна посета.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од давателот на услуги (во овој случај Академик ДООЕЛ Скопје) се нарекуваат „колачиња на првата страна“.

Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за временски период определен во самото колаче. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб-страницата што го има поставено тоа колаче.

Колачиња за сесија: овие колачиња им овозможуваат на операторите на веб-страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата во прелистувачот од каде што пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корисникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога корисникот ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Колачињата за сесија се создаваат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.

Кои колачиња ги користиме и зошто?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

  • За техничко функционирање на веб страницата;
  • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
  • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не се согласувате) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.

Кога ја посетувате нашата веб-страница, можеме да собереме некои податоци од вашето пребарување, како на пример IP-адресата, потоа која содржина од веб-страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб-страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб-страница, користиме услуга на трета страна Google Analytics за да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту пак е овозможено Google да го открие идентитетот на оние што ја посетиле нашата веб-страница.

 

Каков вид колачиња користиме?

Користиме постојани колачиња (cookies), кои го помнат пребарувањето, односно сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот со цел да се задржи состојбата на корисникот.

Како да ги избришете или блокирате колачињата

Повеќе прелистувачи овозможуваат одредена контрола на повеќето колачиња преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и функционалните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до целата веб-страница или до одредени нејзини делови.

Промена на поставките за колачиња. Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито ‘Options’ или ‘Preferences’ на вашиот прелистувач. За да ги разберете овие поставки, може да ви бидат корисни следните линкови. Во спротивно, треба ја користите опцијата ‘Help’ во вашиот прелистувач за повеќе детали.

Повеќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вклучително и како се поставени, како да управувате со нив и како да ги избришете, посетете ја страницата www.aboutcookies.org.

 

Листа на колачиња што се користат на нашата веб-страница

Complianz

Functional

Usage

We use Complianz for cookie consent management. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties. For more information, please read the Complianz Privacy Statement.

Functional

Име
Истекување
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Име
Истекување
365 days
Function
Store accepted cookie policy ID
Име
Истекување
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Име
Истекување
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Име
Истекување
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Име
Истекување
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Име
Истекување
365 days
Function
Store cookie consent preferences

Google Analytics

Statistics

Usage

We use Google Analytics for website statistics. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google Analytics Privacy Statement.

Statistics

Име
Истекување
2 years
Function
Store and count pageviews
Име
Истекување
1 day
Function
Store and count pageviews
Име
Истекување
1 minute
Function
Read and filter requests from bots

WordPress

Functional

Usage

We use WordPress for website development. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Functional

Име
Истекување
session
Function
Read if cookies can be placed
Име
Истекување
persistent
Function
Store logged in users

Wordfence

Functional

Usage

We use Wordfence for website security. Read more

Sharing data

For more information, please read the Wordfence Privacy Statement.

Functional

Име
Истекување
1 day
Function
Read to determine if the user is logged in

Miscellaneous

Purpose pending investigation

Usage

Sharing data

Sharing of data is pending investigation

Purpose pending investigation

Име
cmplz_toggle_data_id_0
Истекување
365 days
Function
Име
WP_DATA_USER_13
Истекување
Function
Име
cmplzFormValues
Истекување
365 days
Function
Име
cmplzDashboardDefaultsSet
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_toggle_data_id_1
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_toggle_data_id_3
Истекување
365 days
Function
Име
algoliasearch-client-js
Истекување
Function
Име
cmplz_toggle_data_id_4
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_toggle_data_id_2
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_layout
Истекување
365 days
Function
Име
tk_or
Истекување
Function
Име
tk_lr
Истекување
Function
Име
tk_ai
Истекување
Function
Име
cmplz_choice
Истекување
365 days
Function
Име
pvc_visits
Истекување
Function
Име
wp-api-schema-modelhttps://akademik.mk/wp-json/wp/v2/
Истекување
Function
Име
_gat_gtag_UA_76406122_1
Истекување
Function
Име
wp-saving-post
Истекување
Function
Име
cmplz_type
Истекување
365 days
Function
Име
wp-autosave-1
Истекување
Function
Име
pll_language
Истекување
Function
Име
cmplz_consented_services
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_banner-status
Истекување
365 days
Function
Име
_grecaptcha
Истекување
Function
Име
wp_lang
Истекување
Function
Име
WP_PREFERENCES_USER_15
Истекување
Function
Име
_ga_QXN9LQDHXV
Истекување
Function
Име
activated_addons
Истекување
Function
Име
_ga_DTMDP2NQJ3
Истекување
Function
Име
wpEmojiSettingsSupports
Истекување
Function
Име
pvc_visits[0]
Истекување
Function
Име
wf-scan-issue-expanded-26565
Истекување
Function
Име
wf-scan-issue-expanded-26562
Истекување
Function
Име
cmplz_consenttype
Истекување
365 days
Function
Име
wf-scan-issue-expanded-26567
Истекување
Function
Име
wf-scan-issue-expanded-26561
Истекување
Function
Име
sites-dynamic-list-state-collapsed
Истекување
Function

Контактирајте не

За какви било прашања слободно контактирајте не на: akademik@akademik.com.mk