/ Прочитано:

1.321

Помилувањата на Иванов повторно актуализирани

Уставниот суд поведе постапка за членот 11-а од Законот за помилување.  Во оспорениот член 11-а се пропишува дека претседателот на Републиката може во рок од 30 дена од денот на донесувањето на овој закон да го поништи помилувањето дадено без претходна постапка за помилување. Претседателот не е должен да ја образложи одлуката.

Лицето за кое е донесена одлука за помилување, се пропишува понатаму во членот, има право до претседателот на Републиката да поднесе барање за поништување на одлуката за негово помилување. Претседателот на Републиката е должен во рок од 30 дена од денот на поднесувањето на барањето да ја поништи донесената одлука.

Измените на Законот за помилување, со додавање на членот 11-а, беа направени во 2016 година по реакциите на јавноста за помилувањата дадени од страна на Иванов на повеќе политичари против кои беа поведени истраги. Целта на Законот, беше посочено при донесувањето на измените, е создавање на правна основа за поништување на помилувањето дадено од претседателот на Републиката без претходна постапка, во утврден рок без должност за образложение.

Според Уставниот суд, со воведувањето на можноста за поништување на даденото помилување во оспорениот Закон се доведува во прашање неговата согласност со принципот на владеење на правото и правната сигурност на граѓаните предвиден со член 8 од Уставот.

Инаку, претседателот Иванов го образложи помилувањето на политичарите против кои беше поведена истрага како чин со кој ќе се стави крај на политичката криза.

„Со намера да придонесам во решавањето на кризата и релаксирање на односите и намалување на тензиите меѓу спротивставените политички сили и нивните поддржувачи, а свесен за последиците за државата и граѓаните ако ништо не се преземе во оваа тешка криза, свесен за последиците врз мене со преземањето на овој чекор, но и со силна верба дека носам одлука во интерес на државата и нацијата, нејзината стабилност и независност, одлучив да се стави крај на оваа агонија на Република  Македонија“, истакна Иванов во обраќањето во врска со помилувањата.

Според толкувањата, ако Уставниот суд ја прифати иницијативата, ќе се активираат амнестиите за педесетина осомничени, обвинети и сведоци во постапките на СЈО.

Во врска со одлуката на Уставниот суд, која се однесува на измените од 2016 година, денеска се огласија и министерката за правда и претседателот на државата.

Министерката за правда истакна дека Собранието треба да даде автентично толкување на членот 11-А од Законот за помилување, со што нема да се остави можност за избегнување на правдата. Таа нагласи дека Министерството за правда ќе поднесе иницијатива до Владата да побара автентично толкување од Собранието.

Според Пендаровски, иницијативата на уставните судии е директен напад врз демократијата. Според Павле Трајанов,  одлуката на Уставниот суд е театар на апсурдот, додека пак според адвокатот Тортевски целта на одлуката е да се  спасат од кривичен прогон обвинетите и осомничените за злоупотреби.

Издвоено мислење на уставни судии во врска со решението на Уставниот суд за членот 11 од Законот за помилување

Уставниот суд не може да ја оценува уставноста на помилувањата затоа што тие веќе не постојат во правниот поредок

Уставниот суд в среда ќе ја разгледува уставноста на помилувањата

ИВАНОВ: Дејствував превентивно за да спречам меѓумакедонски судир кон кој туркаа некои вжештени глави

АБОЛИЦИЈА: Од помилувањето до поништувањето на одлуките

Претседателот Иванов ги поништи и преостанатите одлуки за помилување

Поништени одлуките за помилување на Груевски, Заев, Мијалков, Јанкулоска и неколку функционери од локалната власт

Претседателот Иванов ги повлече одлуките за аболиција на 22 политички експонирани лица

ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА ПОМИЛУВАЊЕ: Правна основа за поништување на помилувањето дадено од Претседателот на Републиката

ИВАНОВ: Сè уште нема правна основа за повлекување на одлуките за аболиција

По повикот на Иванов, Кабинетот ги примил првите барања за повлекување на одлуките за помилување

Одлуките на Иванов се незаконити, коментираат професори, адвокати и поранешни уставни судии

ОБЈАВЕНИ ПОМИЛУВАЊАТА: Груевски, Мијалков, Црвенковски, обвинители во СЈО

(ОБНОВЕНО) ОДЛУКА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ: Прекин на сите постапки против политичари

ПРЕДЛОГ ЗА ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ПОМИЛУВАЊЕ: Претседателот да не помилува за незаконско прислушување и злосторничко здружување

НАМЕСТО ДА ГО ШТИТИ, УСТАВНИОТ СУД ГО ПОВРЕДИ УСТАВОТ – Уставните судии кои не гласаа за укинување на измените на Законот за помилување

„Уставниот суд да не се става во улога на законодавец, туку да го штити начелото на поделба на власта“– ИГОР СПИРОВСКИ, адвокат и поранешен уставен судија

Под аргументот „еднаквост на граѓаните“ некој станува „поеднаков“ од другите – адвокатката Сузана Јошевска-Анастасовска за одлуката Уставниот суд

М.В