/ Прочитано:

983

Пописот одложен за септември

Претседателот на  Владата, Зоран Заев, и претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, постигнаа договор за одложување на пописот.

„Постигнавме договор заради имунизацијата на населението, и заради можноста да се прими и втора вакцина од страна на попишувачите, да го одложиме пописот на населението во земјата и тоа да се одржи во периодот 5 до 30 септември, со што се одлагаат и локалните избори и наместо како што е пропишано да се одржат во прва половина на октомври да бидат одложени за втора половина на октомври“, изјави Заев.

„Денешниот состанок е позитивен и успешен, а ја оставивме вратата отворена и за следни средби кои би се случувале во иднина. Ние сме во војна со невидлив непријател и затоа е потребно да покажеме капацитет со којшто ќе спасиме што е можно повеќе луѓе, изјави Мицкоски.

Покрај договорот за пописот, на средбата се бил постигнат и договор за деблокада на Собранието и за промени во изборниот модел.

ДЗС: Не постои можност да се самопопишат и лица кои се откажале од македонското државјанство

Пописот и заштитата на личните податоци

Ковид-протокол за превентивни мерки при спроведување на пописот

Апасиев најави организирање на адвокати за бесплатна правна помош и битка во Стразбур во врска со пописот

Владата: Бојкотот на пописот е кривично дело „Организирање отпор“

Прекршочна постапка и казни до 300 евра за оние што ќе одбијат да се попишат, најавуваат од Владата

„Се забранува пиење и јадење за цело времетраење на попишувањето во домот“

Соопштение од Владата за пописот на дијаспората

Левица го оспори Законот за попис пред Уставниот суд

Пендаровски го потпиша Указот за прогласување на Законот за попис

Одредбите од Законот за попис за тоа кои лица ќе се опфатат со пописот

Законот за попис на собраниска седница

Предлог-законот за попис пред Законодавно-правната комисија

Глобите и кривичното дело во Предлог-законот за попис

Предлог-законот за попис со европско знаменце на собраниска седница

И Предлог-законот за попис на дневен ред на Комисијата за европски прашања

Откажана расправата за Предлог-законот за попис пред Комисијата за европски прашања

Презентирани новините во Законот за попис на населението

Утврден текстот на Предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите

Објавен текстот на Предлог-законот за попис

Новиот Закон за попис се подготвува во Министерството за правда

М.В