/ Прочитано:

756

Повлекување на законот и препорака за мораториум на градежните активности во Охридскиот Регион

„Владата ја усвои информацијата за учество на делегацијата на Република Северна Македонија на 43. состанок на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО во Баку, Азербејџан и уште еднаш ја реафирмираше определбата да се зачува статусот на Охридскиот Регион како светско наследство впишано во листата на УНЕСКО. Во таа насока, Владата донесе одлука да го повлече Законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот Регион и им препорачува на општините од регионот да прогласат мораториум на градежните активности до донесување на Планот за управување со природното и културно наследство“, информираат од Владата.

Регистар на нелегални градби во Охрид: Над илјада предмети со констатирани законски прекршувања

Усвоена информацијата за постапување по препораките на УНЕСКО

Законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион во собраниска процедура

Новиот Закон за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион ќе влезе во собраниска процедура

Времено се прекинуваат постапките за издавање одобренија за градење во Охрид

УНЕСКО препорачува Охрид да се стави на листата на загрозено светско наследство и бара мораториум на градбите

Потребна е ревизија на регулативата за управувањето со светското природно и културно наследство во Охридскиот Регион

Се подготвува нов Закон за управување со природното и културното наследство во Охридскиот Регион

Екологистите со писмо до пратениците бараат мораториум на  инфраструктурните проекти  на охридското крајбрежје

М.В