/ Прочитано:

1.846

Пратениците на кои Собранието им го одзеде имунитетот на распит во Кривичниот суд

Пратениците на кои Собранието им го одзеде имунитетот денеска дојдоа во Кривичниот суд на распит пред судија на претходна постапка, во врска со насилствата во Собранието што се случија на 27 април.

Одлучувајќи по барањето на Кривичниот суд и извештајот на Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, Собранието минатата недела одлучи да ги одобри барањата на Кривичниот суд, поднесени на 28 ноември, и да им го одземе имунитетот на пратениците: Крсто Мукоски, Љубен Арнаудов, Јохан Тарчуловски, Сашо Василевски, Љупчо Димовски и Жаклина Пешевска.

Пратениците ги гони Основното јавно обвинителство за настаните во Собранието што се случија на 27 април 2017 година. Тие се дел од триесет и шестемина осомничени лица кои се гонат за терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста.

Собранието одлучи по барањето на Кривичниот суд и им го одзеде имунитетот на пратениците кои ги гони Обвинителството

Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања ги одобри барањата за притвор на пратеници

Кривичниот суд објави соопштение за определениот притвор на лицата кои ги гони Обвинителството за настаните во Собранието

Одредбите од Уставот и Деловникот на Собранието на РМ за имунитетот на пратениците

ЈОРМ: Триесет и шестмина се гонат за терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста

М.В