/Прочитано:

461

Предлог-законот за класифицирани информации е пред Комисијата за европски прашања

Предлог-законот класифицирани информации е пред собраниската Комисија за европски прашања. Предлог-законот е поднесен во Собранието со европско знаменце.

Целта на Предлог-законот за класифицирани информации, се вели во законското образложение, е уредување на системот за заштита на класифицирани информации во Република Северна Македонија, со одржување на високо ниво на усогласеност со регулативите на НАТО и ЕУ.

„Во новиот Предлог-закон за класифицирани информации се дадени решенија насочени кон одржување високо ниво на усогласеност со регулативите на НАТО и ЕУ, следење на тековните трендови во практиките при ракувањето со класифицираните информации, како и кон прецизирање на одредени прашања поврзани со други области што се во корелација со работата на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации.

Предлог-законот за класифицирани информации со европско знаменце во собраниска процедура

Утврден Предлог-законот за класифицирани информации

Новиот Закон за класифицирани информации со европско знаменце во собраниска процедура

Нов закон кој се однесува на системот за заштита на класифицирани информации

Најавен нов Закон за класифицирани информации усогласен со регулативите на НАТО и ЕУ

М.В