/ Прочитано:

598

Претседателот на Врховниот суд: Во интерес на граѓаните и државата да се надмине состојбата во Судскиот совет

Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, Беса Адеми, со изјава во врска со последните случувања во Судскиот совет.

„Врховниот суд на Република Северна Македонија како и целата јавност внимателно ги следи случувањата во Судскиот совет на Република Северна Македонија.
Врховниот суд како највисок суд во државата и носител на судската власт истакнува дека во овој клучен период за државата, сите чинители во судството мора да го насочат своето дејствување кон остварување на препораките нотирани во релевантните извештаи за напредокот на Република Северна Македонија, како што се Извештајот на Европската комисија и Извештајот на Стејт департментот.
Го охрабруваме Судскиот совет да ја надмине состојбата првенствено во интерес на граѓаните и во таа насока да продолжат напорите за подготовка на Стратегијата за реформи на правосудството, потребните законски измени и примената на европските стандарди, независноста и ефикасноста на судството, борбата против корупцијата, транспарентноста и враќањето на јавната доверба“ – Претседател на Врховниот суд на Република Северна Македонија, Беса Адеми.