/ Прочитано:

1.147

Прифатени препораките на Комисијата за заразни болести

„Владата  ги разгледа и прифати препораките на Комисијата за заразни болести да се ограничи работно време на сите угостителски објекти до 23 часот, освен оние што вршат испорака, како и да се ограничи капацитетот на патници во возилата на јавниот превоз на 50% од вкупниот број на патници предвидени во едно возило.

Владата ја прифати и препораката целата државна и јавна администрација, општините и судовите, согласно принципот на работа и работниот процес, организирањето на работата да се одвива во смени или онлајн од дома или, пак редуцирано со систем на ротации зависно од карактеристиките на работниот процес на институциите.

На оваа седница Владата ја прифати препораката на Комисијата да се одложи атлетската трка „23 Oктомври“ во Скопје, како и да остане забраната за присуство на публика на спортските натпревари кои ги организира Ракометната федерација и другите спортски федерации, кои претходно бараа оваа забрана да биде укината.

Врз основа на мислењето на Комисијата за заразни болести, Владата го одобри Протоколот за постапување при полагање на стручен испит за наставници и стручни соработници во тек на пандемијата со КОВИД-19“, информираат од Владата.

Измените на Законот за заштита на населението од заразни болести на собраниска седница

Комисијата предлага нови мерки

Инспекциски совет: Уредбите и протоколите мора да се почитуваат

Најавени нови измени на Законот за заштита на населението од заразни болести за реализација на мерките од Комисијата

Измени на Законот за заштита на населението од заразни болести во собраниска процедура по скратена постапка

М.В