/ Прочитано:

742

Се предлагаат измени на законите за студентскиот стандард и за ученичкиот стандард

На предлог на Министерството за образование и наука, Владата до Собранието ќе достави Предлог-закон за дополнување на Законот за студентскиот стандард и Предлог-закон за дополнување на Законот за ученичкиот стандард.

„Со измените содржани во овие предлог-закони се уредува дека во услови на вонредни околности (утврдено постоење на кризна состојба, прогласена епидемија, односно пандемија, пожари, поплави или други големи природни непогоди) на студентите и на учениците кои конкурирале на конкурсот за сместување во студентските и ученичките домови и на кои им се одобрени барањата за сместување, но заради намалениот број на сместувачки легла не може да се сместат во студентски дом, да им се исплаќа месечна сума на средства за покривање на трошоците за приватно сместување, односно месечна сума на средства за покривање на трошоците за превоз од местото на живеење до местото во кое се одвиваат студиите, за чија висина одлучува Владата на Република Северна Македонија.

Студентите и учениците ќе се пријавуваат на интернет-платформата www.digitalizirajse.mon.gov.mk за да ги внесат потребните податоци и докази, по што ќе им се исплаќаат средствата за времетраењето предвидено со овие измени.

Се оценува дека заради намалениот капацитет на користење на сместувачки легла во студентските домови, приватно сместување или превоз од местото на живеење до местото во кое се одвиваат студиите ќе користат 884 студенти и 347 ученици“, соопштуваат од Владата.

М.В