/ Прочитано:

1.021

Се воведуваат нови кривични дела – полов напад и полово вознемирување

Одговарајќи на новинарско прашање за барањето на сексуалните работници за декриминализација на нивната работа, портпаролот на Владата истакна дека е во тек процес на разговори за измените на Кривичниот законик, во кој, меѓу другите чинители, се вклучени и претставници на невладиниот сектор.

„Барањата се разгледуваат. Во измените на Кривичниот законик, кои се очекува многу скоро да бидат на седница на Владата, се воведуваат нови кривични дела – полов напад и полово вознемирување. Тоа ги опфаќа сите лица/жени, меѓу кои секако и сексуалните работнички“, истакна Арсовски.

Маричиќ: Во подготовка е нов Кривичен законик и нов Закон за потекло на имот