/ Прочитано:

1.111

Собранието бара од Владата да даде мислење за Предлог-законот за престанување на важење на Законот за трговија на зелени пазари

По барање на Собранието на Република Македонија, Владата денеска треба да даде мислење за Предлог-законот за престанување на важење на Законот за трговија на зелени пазари, по итна постапка.

Законот за трговија на зелени пазари предизвика остри реакции кај трговците на зелените пазари. Групацијата на пазарите донесе заклучок дека е потребно итно укинување на примената на Законот за трговија на зелени пазари. Законот, нагласија од Групацијата, е ризик за опстојување на пазарите.

Ќе се одложи примената на Законот за трговија на зелени пазари

РИЗИК ЗА ОПСТОЈУВАЊЕ НА ПАЗАРИТЕ: Групацијата за пазари против Законот за трговија на зелените пазари

Групацијата на пазари бара да се одложи примената на Законот за трговија на зелени пазари

Измените на Законот за пензиското и инвалидското осигурување на седница на Законодавно-правната комисија

Законските измени за пензионирањето на рударите и за осигурувањето на трговците на зелени пазари во собраниска процедура

Трговците на зелени пазари ќе имаат легитимации кои ќе ги издава Комората на трговци

ПРЕДЛОЖЕН ЗАКОН ЗА ТРГОВИЈА НА ЗЕЛЕНИТЕ ПАЗАРИ: „Да се реши работниот статус на лицата кои работат на зелените пазари“

М.В