/ Lexuar:

157

ESHS: Indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit dhe çmimet e shitjes me pakicë, gusht 2022

Sipas të dhënave të Entit shtetëror të statistikës, Indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit dhe indeksi i çmimeve me pakicë në gusht të vitit 2022, krahasuar me muajin paraprak, është 101.3, ndërsa çmimi me pakicë është 100.6. Rritje në indekset e kostos së jetesës në gusht 2022, krahasuar me muajin paraprak, është vërejtur te buka dhe drithërat për 6.4%, fruta të freskëta dhe të ngrira për 3.8%, qumështi për 3.6%, mish për 2.5%, produkte ushqimore që nuk janë të përmendura diku tjetër për 1.8%, ujë mineral, pije të gazuara, lëngje frutash dhe perimesh për 1.4%. , perime të freskëta dhe të ngrira me përjashtim të patateve dhe frutave të tjera me rrënjë për 1,3%, birrë për 1,2%, sheqer, reçel, mjaltë, çokollatë dhe ëmbëlsira për 0,6%, peshk dhe fruta deti, kafe, çaj, kakao për 0,3%.

Në gusht, gjithashtu, rritje e indekseve të kostos së jetesës është vërejtur edhe në shërbimet e akomodimit për 27.6%, ngrohje qendrore për 14.2%, pajisje fotografike dhe kinematografike dhe instrumente optike për 12.4%, materiale zyre dhe materiale vizatimi për 6.4%, materiale të tjera të printuara për 5.8%, restorante, kafene dhe të ngjashme për 3.0 %, karburantet e ngurta për amvisëritë për 2,8%, transporti rrugor i pasagjerëve për 2,6%, produktet shtëpiake-jo të qëndrueshme për 2,5%, shërbimet shtëpiake dhe shërbimet për shtëpi për 2,2%, shërbimet e mirëmbajtjes dhe riparimit të shtëpisë për 1,8%, riparimi i pajisjeve audiovizive, fotografike dhe informacioni 1,5%, mjetet motorike për 1,4%, materialet e mirëmbajtjes dhe riparimit të shtëpisë për 0,9%, riparimet e mobiljeve, sendeve shtëpiake dhe mbulesa dyshemeje, pajisje elektrike për higjienën personale, pajisje të tjera dhe produkte për higjienën personale për 0,8%, pajisje të vogla elektrike për amvisëri për 0,7%, mobilje dhe mallra shtëpiake për 0,4%, produkte farmaceutike, kopshte, bimë dhe lule, sende të tjera personale për 0,3%, veshje, riparime dhe dhënia me qira e këpucëve, riparime të pajisjeve shtëpiake, veglave të vogla dhe aksesorëve të tjerë, produkte të tjera mjekësore, shërbime të tjera për pajisjet e transportit personal, shërbime kulturore, bizhuteri, ora dhe ora dore, shërbime të tjera financiare që nuk përmenden diku tjetër për 0.2%.

Ulje në indekset e kostos së jetesës në gusht 2022, krahasuar me muajin paraprak, është vërejtur te vaji dhe yndyrërat për 4,1 %.

Gjithashtu në muajin gusht rënie e indeksit të kostos së jetesës është vërejtur edhe tek karburantet dhe lubrifikantët për mjetet e transportit për 10,9%, karburantet e lëngëta për amvisëritë për 10,3%, transporti ajror i pasagjerëve për 5,3%, pajisjet e informacionit për përpunimin e të dhënave për 3,1%. , aranzhimet e udhëtimit për 2,9%, këpucët dhe mbathjet e tjera për 2,3%, lojërat, lodrat dhe hobi për 1,5%, gazi shtëpiak për 1,4%, pjesë këmbimi dhe aksesorë për automjetet e transportit vetanak për 1,1%, biçikletat për 0,8%, qilima dhe të tjera mbulesa dyshemeje për 0,6%, libra për 0,3%, mjete dhe pajisje të mëdha, mjete dhe pajisje terapeutike për 0,2%. Indeksi i kostos së jetesës në gusht 2022, krahasuar me muajin gusht 2021, është vërejtur rritje prej 16.8 %, dhe tek indeksi i çmimeve me pakicë është vërejtur rritje prej 14.2 %.

Tekstin e plotë të publikimit mund ta shihni këtu.