/ Lexuar:

251

Indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit dhe çmimet e shitjes me pakicë, maj 2022

Sipas të dhënave të Entit shtetëror të statistikës, Indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit në maj të vitit 2022, krahasuar me muajin paraprak, është 102.0, ndërsa indeksi i harmonizuar i çmimeve me pakicë është 101.5.

Rritja në indekset e kostove së jetesës në maj 2022, krahasuar me muajin paraprak, është vërejtur te vaji dhe yndyra me 6,7%, sheqeri, reçeli, mjalti, çokollata dhe ëmbëlsirat me 6,2%, qumështi me 5,4%, buka dhe drithërat me 3.7%, kafe, çaj, kakao me 3.1%, djathë dhe gjizë me 2.9%, ujë mineral, pije të gazuara, lëngje frutash dhe perimesh me 2.7%, fruta të freskëta dhe të ftohta me 2.6%, mish me 2.5%, peshk dhe ushqim deti me 2,3%, perime të freskëta dhe të ftohta, përveç patateve dhe frutave të tjera me rrënjë me 1,6%, ushqimeve që nuk përmenden diku tjetër me 1,1%, birrë me 1,0%, pijeve alkoolike me 0,5% dhe verës me 0,3%.

Në maj, gjithashtu rritje e indekseve të kostos së jetesës është vërejtur edhe te produktet e tjera mjekësore me 19,0%, shërbimet e akomodimit me 7,5%, karburantet dhe lubrifikantët për automjetet me 7,4%, bizhuteritë, orët dhe orët e dorës me 7,0%, karburantet e lëngëta për amvisëri me 5,8%, shërbimet shtëpiake dhe për amvisëri me 5,7%, aranzhimet turistike me 4,3%, këpucët me 3,3%, rregullimi dhe marrja me qira e këpucëve me 2,6%, produktet për amvisëri – jo të qëndrueshme me 2,5%, pajisjet dhe produktet e tjera të higjienës personale nga 2.2%, pastrimi, riparimi dhe dhënia me qira e veshjeve, gazi për amvisëri, sallone të parukerisë dhe salloneve të bukurisë me 1.7%, mobiljeve dhe orendive me 1.6%, materialeve të zyrës dhe materialeve për vizatim me 1.5%, biçikletave me 1.2%, veshjeve dhe aksesorëve të tjerë, motorëve automjetet me 1.1%, tekstilet për amvisëri me 1.0%, mirëmbajtja dhe riparimi i shtëpive me 0.9%, aparatet e mëdha elektrike për amvisëri me 0,8%, ndihmesa dhe pajisje terapeutike, pajisje për marrjen, regjistrimin dhe riprodhimin e zërit dhe imazheve me 0,7%, enë qelqi, enë kuzhine dhe pajisje të tjera, produkte farmaceutike, shërbime mjekësore, media regjistrimi, lojëra, lodra dhe hobi, rekreacion dhe shërbime sportive, materiale të tjera të shtypura, restorante, kafene etj. me 0,6%, vegla të vogla dhe aksesorë të tjerë me 0,5%, pëlhura tekstile, riparime mobiljesh, mobilje dhe mbulesa dyshemeje, kafshë shtëpiake dhe produkte të ngjashme me 0,4%, veshje, mirëmbajtje shtëpie dhe shërbime riparimi, shërbime dentare, mirëmbajtje dhe riparim të automjeteve të veta, pajisje IT me 0,3%, pajisje të vogla elektrike për amvisëri, vegla dhe pajisje të mëdha, shërbime kulturore, sende të tjera personale me 0,2%.

Rënie e indekseve të kostos së jetesës në maj 2022, krahasuar me muajin paraprak, është shënuar te transporti ajror i pasagjerëve me 10,5%, kopshtet, bimët dhe lulet me 2,4% dhe elektro-pajisjet për higjienën personale me 1,2%.

Indeksi i çmimeve të konsumit në maj 2022, krahasuar me muajin maj 2021, është rritur me 11.9%, ndërsa indeksi i çmimeve me pakicë është rritur me 12.1%.

Tekstin e plotë të publikimit mund ta shihni këtu