/Прочитано:

1.045

Пресуда за терористичко загрозување на уставниот поредок во предметот „Организатори на 27 април“

Кривичниот суд донесе пресуда за предметот познат како „Организатори на 27 април“, кој се однесува на организирањето на настаните од 27 април и насилствата во Собранието.
Кривичниот суд ги прогласи за виновни обвинетите Трајко Вељаноски, поранешен претседател на Собранието, поранешните министри Миле Јанакиески и Спиро Ристовски, како и поранешниот директор на УБК, Владимир Атанасовски.

На Вељановски пресудена му е казна затвор од 6 години и 6 месеци; на Ристовски пресудена му е казна затвор од 6 години и 3 месеци; на Јанакиески пресудена му е казна затвор од 6 години и 3 месеци; а на Атанасовски пресудена му е казна затвор од 6 години.

Според судот, настаните немало да се случат без добро планирана организација, а тие претставуваат голем удар врз демократијата и граѓанските вредности. Судот, беше истакнато при изрекувањето на пресудата, детално ги ценел доказите од странките, но целината дала одговор на многу прашања.

Обвинителството во предметот ги гонеше обвинетите за кривичното дело „терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста“, додека пак, одбраната бараше ослободителна пресуда. Според обвинителеството, тие издавале команди за делување на напаѓачите и презеле мерки за непречено влегување на толпата во Собранието.

Во истрагата беа опфатени и поранешниот премиер Никола Груевски и поранешниот разузнувач Никола Бошковски, но бидејќи се недостапни на органите на прогонот, постапката против нив беше запрена.

Пресуда на Апелациониот суд за предметот „27 април“

Пресуда за предметот „27 април“

ИВАНОВ: Станавме држава на слободно толкување на Уставот и законите

Соопштение на ЈОРМ во врска со пристигнатите барања за амнестија

Кривичниот суд: Барањата за амнестија се испратени на мислење кај надлежното обвинителство

Кривичниот суд: Пристигнати се вкупно 62 барања за амнестија

Законот за амнестија влезе во сила потпишан од Иванов и критикуван од експертите

Постапката за примена на Законот за амнестија за лицата против кои е во тек кривична постапка

Пратениците го изгласаа Законот за амнестија

Официјално објавен Предлог-законот за амнестија, во кој и интеграцијата во НАТО е наведена како цел

Предлог-законот за амнестија за 27 април не доби поддршка од мнозинството пратеници

Предлог-законот за амнестија за настаните од 27 април на собраниска седница

МЕСЕЧЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА: Прекршувања на начелата на постапката во предметот „27 април“

Текстот на Законот за амнестија за настаните од 27 април поднесен во Собранието  на РМ

АКРМ апелира да се обезбедат потребните услови за нормално одвивање на судскиот процес за предметот „27 април

Начелото на јавност на постапката е едно од основните начела за гаранција на правото на фер судење

Кривичниот суд: Ги разбираме реакциите на одбраната поврзани со условите во кои работи судот, но условите се тие

„Не сме декор во судот“ – велат адвокатите во предметот „27 април“, кои денес беа казнети и отстранети од судница

Коалицијата „Сите за правично судење“ повторно реагира за предметот „27 април“: Загрижува ставот на Кривичниот суд

Предметот „27 април“ и маратонските рочишта во месечниот извештај за состојбата со човековите права

Кривичниот суд со соопштение за маратонските судења во предметот за 27 април

Јавна реакција на Коалицијата „Сите за правично судење“ за предметот „27ми април“: Се постапува на штета на обвинетите

Обвинетите во судскиот процес за „27 април“ не се чувствуваат виновни

Обвинетите не се терористи и предметот е политички мотивиран, велат адвокатите во воведните зборови за „27 април“

Обвиненија за настаните во Собранието

М.В