/Прочитано:

491

Судскиот совет ја усвои методологијата за оценување на работата на судиите

Од Судскиот совет информираат дека е усвоена Методологијата за оценување на работата на судија врз основа на исполнетост на квалитативните критериуми за судиското работење, како и образецот за оценување и бодување  на исполнетост на квалитативните критериуми за работата на судијата.

Судскиот совет ја усвоил и Методологијата за квалитативно оценување на претседателите на судовите и образецот за квалитативно оценување на претседатели на судовите.

Министерот за правда, Бојан Маричиќ, објави дека ја поздравува одлуката на Судскиот совет за усвојување на методологијата за оценување на работата на судиите.

„Сметам дека ова е голем чекор кон конечното враќање на изгубената доверба во правосудството. На 28 декември Советот за реформи во правосудството ќе ја потврди целосната методологија за филтрација на судството и обвинителството“, посочува Маричиќ.

Во моделот за прочистување на правосудството најавено ревидирање на досиеја и оценување на секој судија

Министерот за правда очекува методологијата за прочистување на судството да биде усвоена на 28 декември

ЕУ-мониторингот на судските случаи се очекува да започне на почетокот на идната година

Министерот за правда најавува проверка на работата и на имотната состојба на судиите

Здружението на судиите во врска со ветингот и за актуелната состојба во правосудниот систем

М.В