/ Прочитано:

4.320

Трет циклус студентски обуки – практични вежби од кривичното право

На 11 април 2017, во организација на Академик, започнува трет циклус обуки за студенти и млади правници посветени на практичните вежби од кривичното право. Обуките ќе се одржуваат во најсовремениот едукативен и тренинг центар на Академик.

На практичните обуки од областа на кривичното право ќе се говори за претходна постапка, поднесувањето обвинение, главната расправа и пресудите.

Во врска со овие прашања, на обуките и практичните вежби ќе бидат презентирани практични примери за притвор, одземање патна исправа, ограничување на дејство и движење.

На обуките ќе биде реализирана и симулација на главната расправа и практична вежба за изготвување на обвинителен акт и пишување пресуда.

Предавач на обуката ќе биде судијата Огнен Ставрев од Основниот суд Скопје 1 – Скопје, кој има долгогодишно искуство во кривичната област, работејќи на значајни и тешки случаи од организираниот криминал.

Целта на практичните обуки за студентите по право  е да се надгради академското знаење на студентите и да се подобрат нивните практични вештини, како услов за нивно подобро профилирање во правничката професија.

(Деталите за практичните обуки за студенти можете да ги погледнете и на следниов линк)

Агенда за третиот циклус студентски обуки

 1. Претходна постапка – 11 април 2017
 • право неправо
 • постапка за пријавување
 • предистражна постапка
 • посебни истражни мерки – практична вежба за пишување барање за определување на ПИМ до судија на претходна постапка
 • истражна постапка – рокови, распити на сведоци, обвинети, вештачења и докази
 • мерки на претпазливост (практични примери)
 1. Поднесување обвинение – 20 април 2017
 • обвинение (обвинителен предлог и обвинителен акт)
 • практична вежба за изготвување на обвинителен акт
 • оценка на обвинителен акт – совет за оцена на обвинителен акт
 1. Главна расправа – 26 април 2017
 • воведен говор на јавниот обвинител и одбраната
 • симулација на главна расправа
 1. Пресуди – 3 мај 2017
 • осудителна
 • ослободителна
 • одбивателна
 • практична вежба за пишување на пресуда