/ Прочитано:

2.474

Укината забраната за продажба на книгата на Стојан Андов

Апелациониот суд Скопје ја укина забраната за продажба на книгата „До атентатот и по него“, чиј автор е Стојан Андов, поранешниот претседател на Собранието. Апелациониот суд ја прифатил жалбата на адвокатот на Андов, Звонко Давидовиќ, според кого решението на првостепениот суд да ја забрани книгата претставува прејудицирање на пресудата.

Во предметот пред Основниот суд Скопје II Скопје, Андов е тужен од страна на професорот и поранешен министер за внатрешни работи Љубомир Данаилов Фрчкоски затоа што книгата изобилувала со содржина преполна со „клеветнички факти“, а кои се поврзани со атентатот врз поранешниот претседател Киро Глигоров.

Целосниот текст на Решението на Судот со кое се забранува продажбата на книгата „До атентатот и по него“ од Стојан Андов

М.В