/ Прочитано:

624

Уставен суд: Новоизбраните уставни судии Бозаџиева и Скендер денеска почнаа со работа

Денеска во Уставниот суд почнаа со работа новоизбраните судии Татјана Васиќ-Бозаџиева и Фатмир Скендер. Двајцата судии утрово беа примени од претседателката на Уставниот суд, Добрила Кацарска, добија работни материјали за следната седница закажана за 9 ноември. Судиите Бозаџиева и Скендер се запознаа со вработените во службата на Уставниот суд и во наредниот период ќе им бидат распределени предмети за работа.

Двајцата новоизбрани уставни судии имаат мандат од девет години.

Уставниот суд и во оваа прилика апелира до пратениците да го почитуваат Уставот и да ги пополнат и останатите три судиски места за да може Судот да функционира во полн капацитет и да одлучува за сите предмети кои се од голема важност за државата и за граѓаните.