/ Прочитано:

885

Уставниот суд: Не се поведува постапка за Одлуката за распуштање на Собранието

„Судиите на Уставниот суд, денес по завршувањето на XII седница на Судот, одржаа работен состанок на кој беше разгледана иницијативата на судијата д-р Осман Кадриу за поведување постапка по службена должност за оценување на уставноста и законитоста на Одлуката за распуштање на Собранието на Република Северна Македонија („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 43/2020).

По дискусијата од страна на сите судии, судиите едногласно зазедоа став дека не постојат услови за прифаќање на иницијативата.

Ова е од причина што во случајот станува збор за пресудена работа што значи дека Судот веќе се изјасни за уставноста и законитоста на оваа одлука на Собранието во предметот У.бр.40/2020, на седницата одржана на 8 и 15 април 2020 година, кога со мнозинство гласови одлучи да не поведе постапка за оценување на нејзината уставност и законитост.

Притоа тогаш во расправата беа земени предвид и околностите на кои се укажува со иницијативата“, се вели во соопштението на Уставниот суд.

 М.В