/ Прочитано:

718

Владата прогласи кризна состојба во траење од 30 дена заради зголемената појава на пожари

„Главниот штаб при Центарот за управување со кризи (ЦУК), веднаш да започне подготовка на акциски план за превенција и справување со пожарите, како и целосен преглед на расположливи човечки и материјално-технички ресурси и план за координирано дејствување.

Министерството за внатрешни работи, Армијата на Република Северна Македонија, Центарот за управување со кризи, Дирекцијата за заштита и спасување и Министерството за здравство со сите останати засегнати државни институции, како и единиците на локалната самоуправа во Република Северна Македонија да ги стават на располагање сите расположливи капацитети и ресурси кои можат да се стават во функција за справување со кризната состојба,

Владата го задолжи Главниот штаб при ЦУК да определи лице за односи со јавност, кое на дневна основа ќе ја известува јавноста во врска со превенцијата и справувањето со пожари на територијата на Република Северна Македонија“, соопштуваат од Владата.

Синдикатoт на пожарникари: Додека се бориме со пожарите, има дојави за прекршување на правата од работен однос

Целосна забрана за движење во шумските предели

Воведена целосна забрана за движење на Водно и на Скопска Црна Гора

М.В