/ Прочитано:

474

Затворена седницата за прашањето за довербата на Владата

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, вчера  ја затвори седницата за прашањето за доверба на Владата. Седницата беше затворена поради кворум од страна на опозициските пратеници за изгласување на недоверба. Џафери посочи на Деловникот на Собранието во кој се пропишува дека Собранието гласа за недоверба на Владата по истекот на третиот ден од денот на поставувањето на прашањето за доверба.

Во Уставот се пропишува дека повторно прашање за доверба на Владата не може да се постави пред истекот на 90 дена од последното гласање за доверба, освен ако прашањето за доверба го постават мнозинството од вкупниот број пратеници.

Прашањето за доверба на Владата на собраниска седница

Објавено прашањето за доверба на Владата со известувањето на дел од пратениците-потписници

„Нема правна држава, време е за промени“, се вели во прашањето за доверба на Владата, потпишано од 61 пратеник

Уставните и деловничките одредби за прашањето за доверба на Владата.

М.В