/ Прочитано:

1.279

Жените почесто од мажите се обраќале до Комисијата за заштита од дискриминација

До Комисијата за заштита од дискриминација жените се обраќаат почесто од мажите, се вели во извештајот на Комисијата за заштита од дискриминација.

Според податоците на Комисијата наведени во извештајот, во 2018 година 41 претставка биле поднесени од мажи, односно 29,08%, додека пак 45 претставки биле поднесени од жени, или 31,91%, а 55 претставки биле поднесени од невладини организации, односно 39,01%.

Генерално, до Комисијата за заштита од дискриминација граѓаните најмногу претставки поднеле поради дискриминација врз основа на личен и општествен статус, а од вкупниот број на поднесени претставки најзастапени се оние од областа работа и работни односи. Повеќе за извештајот на Комисијата на следниот линк: Најмногу претставки за дискриминација врз основа на личен и општествен статус и од областа на работните односи

Скопски ресторан упати јавно извинување за дискриминацијата врз девојка која носела хиџаб

Комисијата за заштита од дискриминација за првпат утврди дискриминација по спроведено тестирање на ситуација

Претседателот Иванов не го потпиша Законот за спречување и заштита од дискриминација

Тужбата за заштита од дискриминација од јавен интерес (actio popularis) во новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација

За тужбата со која се иницира судска постапка како actio popularis

Потребни се законски измени за доследно користење на actio popularis во случаите на дискриминација

Зелено светло за новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација

Законот за спречување и заштита од дискриминација ќе се носи со европско знаменце

Граѓанските организации бараат итно донесување на Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација

Граѓански организации бараат итно усвојување на Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација

Законот за антидискриминација се соочува со опструкции во Собранието, реагираат од Мрежата за заштита од дискриминација

Новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација во собраниска процедура

Новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација презентиран во МТСП

Новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација прифатен во владина процедура

Објавен текстот на Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација

Во подготовка Законот за спречување и заштита од дискриминација чиј текст ќе биде усогласен со меѓународните стандарди

Јавна дебата за новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација

М.В