/ Прочитано:

1.307

Избор на Народен правобранител и уставен судија на дневен ред на собраниска комисија

Вторник, 11 декември 2012 – Во Собранието денеска седница ќе одржи и Комисијата за прашања на изборите и именувањата која меѓудругото треба да ја разгледа и утврди предлог-одлуката за избор на Народен правобранител, а ќе треба да се изјасни и по Предлогот за избор на судија на Уставниот суд на Република Македонија. 

Најсериозен кандидат за функцијата Народен правобранител е досегашниот, Иџет Мемети кој веќе 8 години ја извршува истата. Мемети досега два пати беше одликуван со орден за граѓански заслуги.

На дневен ред на Комисијата  за прашања на изборите и именувањата е и избор на уставен судија бидејќи на уставната судијка Вера Маркова и истекува мандатот во јануари.

Комисија за прашања на изборите и именувањата на денешната седница ќе ги разгледува следните предлог – одлуки: